Home / AKTUELNO / Ako ovako parkirate, platićete ogromnu kaznu: Velika promena za vozače u Srbiji

Ako ovako parkirate, platićete ogromnu kaznu: Velika promena za vozače u Srbiji

500

Parkiranje na trotoaru je zabranjeno, ali svakodnevno viđamo niz automobila prakiranih duž ivičnjaka u maltene svakoj ulicu u gradu. Proverili smo kolike su kazne za ovaj prekršaj, i saznali da je u planu da kazne za parkiranje na trotoaru uskoro budu duplirane, što će biti velika promena za vozače u Srbiji.

Parkiranje na trotoaru, samim tim i ivičnjaku, koji je sastavni deo trotoara, posebno je rizično zbog opterećenosti tog prostora koji je namenjen pešacima.

Najviše problema zbog nanizanih automobila duž ivičnjaka imaju slepe i slabovide osobe, deca, i roditelji koji prolaze sa dečjim kolicima.

Kako saznajemo od Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije, u planu je da se kazne za ovaj prekšaj sa pet hiljada povećaju na deset, ali i da je ono u nekim slučajevima dozvoljeno.

Prema njegovim rečima i odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, situacija je sledeća:

Na trotoaru je po pravilu zabranjeno parkiranje, osim ako je izričito dozvoljeno saobraćajnim znakom.

1. Ako ne postoji saobraćajni znak da je parkiranje dozvoljeno na trotoaru, onda se zabrana parkiranja odnosi i na ivičnjak.

2. Ako postoji saobraćajni znak da je parkiranje na trotoaru dozvoljeno, onda je parkiranje na ivičnjaku (tako da samo deo vozila bude na ivičnjaku a deo na kolovozu) dozvoljeno

– ako je tako propisano dopunskom tablom

– ako nema dopunske table, dozvoljeno je osim ako se time krše opšti propisi o pakiranju i zaustavljanju

Kazna za suprotno postupanje je 5.000 dinara, ali u planu je da ta kazna uskoro iznosi 10.000 dinara

– Određeni akti jedinica lokalne samouprave takođe uređuju parkiranje vozila, i ti akti moraju biti u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, što u nekim gradovima nije slučaj! – zaključio je Damir Okanović.

(J.Prošić – [email protected])

Check Also

EVROPA TONE U SVE VEĆU RECESIJU, JOŠ DVA MILIONA LJUDI OSTALO BEZ POSLA!

Skoro dva miliona više Evropljana je tokom 2020. ostalo bez posla, u odnosu na 2019. …