Home / AKTUELNO / TRI SRPSKA ADUTA: Sa ovim oružjem Srbija može godišnje da zaradi MILIJARDU DOLARA (VIDEO)

TRI SRPSKA ADUTA: Sa ovim oružjem Srbija može godišnje da zaradi MILIJARDU DOLARA (VIDEO)

nikolic- vojska- srbija

Vojna industrija Srbije osvaja svetsko tržište i mogla bi da bude nosilac ekonomskog razvoja zemlje, smatraju analitičari.
Nakon oklopnih borbenih vozila „miloš“ i „lazar 3“, srpski stručnjaci razvili su i pušku, koja je s punim pravom nazvana superoružjem za 21. vek.

U kragujevačkoj fabrici „Zastava oružje“ proizvodiće se ova puška koja još nema ime, a kako je „Blic“ ekskluzivno objavio, narednih dana biće predstavljena državnom i vojnom vrhu na poligonu u Nikincima.

Takvo oružje u kalibru 7,62×39 i kalibru 6,5 „grendel“ nema nijedna armija na svetu pa će prema mišljenju stručnjaka predstavljati hit na tržištu. Ova puška, „lazar“ i „miloš“ sigurno će katapultirati izvoz naše namenske industrije.

Vojni analitičar Zoran Dragišić ističe da je naše naoružanje veoma traženo.

 

milos- vozilo

– Važimo za zemlju koja proizvodi kvalitetno a jeftino oružje, zbog čega smo dobro pozicionirani na tržištu. Sa novim naoružanjem povećava se i izvoz, a to se odražava i na BDP i na ukupnu ekonomiju. Očekujem da ćemo od vojne industrije uskoro zarađivati više od milijardu dolara godišnje.

Kako kaže, domaća vojna industrija može da izveze sve što proizvede, ali se postavlja pitanje da li će moći kvantitetom da odgovori na zahteve tržišta.
– Povećanje izvoza dovešće i do porasta zapošljavanja u vojnoj industriji, međutim, problem mogu da predstavljaju proizvodni kapaciteti.

Da li ćemo uspeti da ih proširimo zavisi od tehnologa, inženjera i bankara – smatra Dragišić.
S druge strane, vojni analitičar Bojan Dimitrijević je malo oprezniji.

– Mislim da se novom naoružanju pridaje preveliki značaj, jer se radi tek o razvojnom projektu. Zato je rano još govoriti da li će i koliko uticati na razvoj ekonomije, ali bilo bi dobro da se izvozna sredstva vrate vojsci. Jer sva tehnologija modernizacije naoružanja i pripada vojsci – naglašava Dimitrijević.

Najnovija puška „Zastave“ još nema ime, ali je jedinstvena u svetu zbog kalibra „grendel“. Napravljena je po sistemu „kalašnjikova“, uz dodatne performanse.

Pogledajte snimke:(Blic/M. Tašković)

Check Also

ŠTA SE DEŠAVA U CRNOJ GORI? OTKRIVENO DA SE KRIVOKAPIĆ TAJNO SASTAO SA MILOM ĐUKANOVIĆEM…

Susret lidera vladajuće većine u Crnoj Gori i premijera Zdravka Krivokapića u ponedeljak uveče završio …