Home / AKTUELNO / Ako Rusija odgovori na sankcije NASTAĆE HAOS

Ako Rusija odgovori na sankcije NASTAĆE HAOS

putin

Odogovor na pitanje o ruskoj osveti za američke sankcije postaje jasan. U pitanju je zakon na kom ruski poslanici u poslednje vreme rade u Državnoj dumi. Do nedavno su ruski zvaničnici i poslanici odbijali da preciziraju odgovarajuće mere; mogli su govoriti samo da će mere biti “bolne“ za Vašington.

Pre nekoliko dana, predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin je rekao da polanici Državne dume rade na zakonu kao odgovor na sankcije koje su SAD nametnule Rusiji.

Leonid Slutski, predsednik Komiteta za međunarodne odnose Državne dume, govorio je o mogućem odgovoru na zakonodavnom nivou. “U današnjoj teškoj geopolitičkoj stvarnosti, kada su SAD proširile svoje sanckije protiv Rusije u vidu zakona, bilo bi logično da i Rusija uvede kontramere na zakonodavnom nivou,“ rekao je Slutski, dodavši da je bilo prerano da se razjasne bilo kakvi detalji o mogućim koracima.

U sredu, 18. oktobra, saznalo se kako bi tačno Rusija mogla odgovoriti. Da budemo precizniji, radi se o dve stvari – ograničavanje saradnje u svemiru i zaustavljanje isporuke ruskih rezervnih delova za Boing.

Takve bolne mere mogu uključivati suspeniziju letova američkih astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS). Rusija takođe može suspendovati snabdevanje rezervnih delova za američku korporaciju Boing, čiji udeo u određenim modifikacijima može dostići i 70 odsto.

Ovde bismo želeli da napomenemo da ova informacija još uvek nije zvanično potvrđena. Istovremeno, SAD nikada nisu bile voljne da odbiju svemirsku saradnju sa Rusijom. Ni Rusija neće moći sama da obezdi svo neophodno održavaje za ISS. Što se tiče snabdevanja za Boing, to se naravno može okončati, ali šta će se dogoditi sa svim onim ljudima koji su trenutno uključeni u ovu proizvodnju? Postoji li alternativa?

Glavni naučnik u Institutu za svemirsku politku, Ivan Mojsejev je rekao da nijedna zemlja neće moći sama da izdržava ISS.

“Rusija, SAD, Evropa i Japan su međusobno povezani i vezani u ovom programu, a da ne spominjemo činjenicu da postoje određeni sporazumi, uključujući i one komercijalne, o radu Međunarodne svemirske stanice. Ako se Rusija povuče, njena reputacija kao svemirske sile će propasti. Na sve to, ISS će raditi samo do 2024. godine, pa koji je smisao ulaska u sve to? Umesto toga, treba razmšljati šta će se desiti posle ISS-a, kako će Rusija i SAD sarađivati na polju svemirskog istraživanja nakon toga. Unilateralni koraci koji su u suprotnosti sa sporazumima neće doneti ništa dobro,“ rekao je ovaj stručnjak.

Ako Rusija odluči da ne isporuči RD-180 raketne motore Sjedinjenim Državama, ni to neće doneti nikakve pozitivne rezultate. “Moramo shvatiti da nećemo naštetiti Sjedinjenim Državama, oni imaju zalihe takvih motora, imaće i planirane zamene za njih. Rusija će samo izgubiti novac, a ljudi će ostati bez posla. Da li treba da zabijamo grane u sopstvene točkove? Zašto moramo da odbacimo ugovore? Rusija mora učiniti sve da poveća svoje prisustvo na međunarodnom tržištu,“ dodao je ovaj stručnjak.

Međutim, očigledno je da Rusija ne sme napade SAD-a ostaviti bez odgovora. Američki zvaničnici su rekli da će zakon o sankcijama protiv Rusije stupiti na snagu od 28. novembra 2017. godine. Američki državni seketar Reks Tilerson je izjavio da je američka administracija analizirala ovaj zakon da ne našteti interesima američkih kompanija. Prema tome, cilj Rusije je da američkim kompanijama izazove što više štete.

Webtribune.rs

Check Also

BUKTI SUKOB! ĐOKOVIĆ PROTIV NADALA I FEDERERA- RAT KOJI PRETI DA POCEPA TENIS!

Na jednoj strani je Novak Đoković, dok sa druge stoje Rodžer Federer, Rafael Nadal i …