Home / AKTUELNO / „AKO SAD POVUKU OVAJ POTEZ, ULAZIMO SA KINOM U VOJNU ALIJANSU..“

„AKO SAD POVUKU OVAJ POTEZ, ULAZIMO SA KINOM U VOJNU ALIJANSU..“

Želja Sjedinjenih Država da organizuju novu trku u naoružanju velika je greška i pogrešna procena Pentagona i Vašingtona i sigurno će dovesti do formalnog i zvaničnog nastanka vojnog saveza između Rusije i Kine.

Trenutno se može posmatrati postepeno nestajanje mehanizama kontrole naoružanja koji su razvijeni nakon završetka hladnog rata.

Dakle, Sjedinjene Države su jednostrano napustile Ugovor INF i tako su im ostale odrešene ruke po pitanju razvoja raketa srednjeg i kratkog dometa.

Strateški sporazum o smanjenju oružja (START-3), koji ističe 2021. godine, takođe je u opasnosti.

U Vašingtonu izjavljuju mogućnost produženja ovog sporazuma, ali pod uslovom da ga potpišu tri strane: Sjedinjene Države, Rusija i Kina.

Kineske vlasti ne žele da preduzmu takav korak. Peking ima pravo na takvu odluku.

Činjenica je da Nebesko carstvo, iako se smatra nuklearnom silom, ne može da se takmiči sa Rusijom i Sjedinjenim Državama po pitanju kvantiteta. Prednost je prevelika da bi se ograničili na druge vrste oružja.

Istovremeno, Rusija ne deli stanovište Sjedinjenih Država, koje žele da uvuku Kinu u okvire ugovora START-3, kao što je više puta navedeno.

Međutim, mnogo toga ukazuje na to da se same države ne protive povlačenju iz ovog sporazuma, tako da će one moći u potpunosti da razmeštaju raketne odbrambene sisteme i raketne sisteme u Evropi i Aziji.

I u tom slučaju, mnogi stručnjaci veruju da će Vašington primorati Moskvu i Kinu da se ujedine pred zajedničkim, potencijalnim neprijateljem.

„Ako Amerikanci počine glupost i rasporede rakete u istočnoj Aziji, stvarajući pretnju Rusiji i Kini, tada će naši odnosi (sa Pekingom – napominjemo) preći određenu liniju i prerasti u vojnu alijansu”, izjavio je šef Centra za međunarodnu bezbednost sa Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose Aleksej Arbatov.

Webtribune.rs

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …