Home / AKTUELNO / AKO SE PO JUTRU DAN POZNAJE, SUNČAN SAVINDAN PREDSKAZUJE OVO: Evo kakva nas godina čeka…

AKO SE PO JUTRU DAN POZNAJE, SUNČAN SAVINDAN PREDSKAZUJE OVO: Evo kakva nas godina čeka…

SONY DSC

Danas je Savindan, praznik posvećen najvećem srpskom svetitelju, zaštitniku škole, učitelja i đaka. Srbi ga vekovima vole i poštuju i veruju da predskazanja na njegov dan ukazuju kakva je godina pred nama…

Kurir obeležava slavu Sveti Sava

Danas se slavi Sveti Sava, a tim povodom Kurir je svojim čitaocima pripremio 2 poklona: veliki poster koji može da se urami- ikonu Svetog Save sa najvažnijim datumima pravoslavnog kalendara i dodatak Srpske slave posvećen Svetom Savi.

U poklon dodatku saznajte sve o Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu i organizatoru narodne pravoslavne crkve, prvom predstavniku književnosti u Srbiji, osnivaču i pomagaču nekoliko manastira: Hilandara, Žiče i Studenice, čoveku koji je mirio svoju braću zavađenu oko vlasti, ali i Srbe sa susedima…

Saznaćete kako je nastao Hilandar, kako je osnovana Srpska crkva, a pronaći ćete i Svetosavsku himnu.

Na Svetog Savu post je obavezan. Iako je u kalendaru SPC upisan crvenim slovom, Sveti Sava može i mrsno da se slavi ako ne pada u sredu ili petak. Veruje se da ovaj svetitelj može da umiri more i oluje kao i da stvori vodu iz kamena…

Postoji i verovanje da na današnji dan ne treba nositi crveno, kao ni oštriti noževe, britve i druge alate…

Ovo verovanje potiče iz starih vremena, dok su seljaci strahovali da im vukovi ne pojedu stoku.

Sveti Sava se smatrao pastirom i zaštitnikom stoke, te se ona na Savindan po običaju sama puštala na ispašu. Međutim, crveno se nije nosilo jer se verovalo da boja krvi privlači vukove.

Isto tako na današnji dan ne valja otvarati britvu i oštriti noževe ili bilo koji alat kako bi vukovima čeljusti ostale sklopljene.

Postoji i verovanje da je loš znak ako na Svetog Savu grmi i da će se sigurno nešto rđavo desiti, pošto su udari gromova izuzetno retka pojava zimi. O grmljavini na Svetog Savu govori se i u narodnoj pesmi “Početak bune na dahije”.

Isto tako postoji i verovanje da sunčan dan na Svetog Savu donosi blagostanje i srećnu i rodnu godinu.

Domaćice, danas navalite na spremanje

Iako je današnji dan crveno slovo, na Svetog Savu za kućne poslove uglavnom važi suprotno od onoga što je uobičajeno na velike praznike.

Baš zato što se stoka u staro vreme puštala sama na ispašu, smatralo se da domaćin Savindan treba da iskoristi za sve bitne kućne poslove.

Žene danas smeju da rade kućne poslove, a čak je poželjno da se obavi veliko spremanje.

Smatra se i da deca na Svetog Savu treba da nauče nešto novo, makar neku novu pesmu, jer će se u suprotnom ulenjiti i neće dovoljno napredovati cele godine.

(EPK/Wikipedia)

Check Also

Reakcije povodom neviđene izdaje: Ovo je SMRT istorijske SPC! Zašto, kako i baš sada?

Posle današnjeg prihvatanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije od strane Srpske pravoslavne crkve, …