Home / AKTUELNO / Alarmantno upozorenje za Balkan: Hrvatska i BiH postaju pustinje, Istra će biti potopljena, a jedino Srbija ima svog keca u rukavu!

Alarmantno upozorenje za Balkan: Hrvatska i BiH postaju pustinje, Istra će biti potopljena, a jedino Srbija ima svog keca u rukavu!

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy
Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Jedan od vodećih svetskih klimatologa Parag Kan, viši naučni saradnik u Centru za Aziju i globalizaciju na Univerzitetu u Singapuru, upozorava da bi Evropa mogla ozbiljno da bude pogođena klimatskim promenama. Posebno će biti alarmantna situacija na Balkanu.

Ako temperatura bude viša za četiri stepena, doći će do povećanja nivoa svetskih mora za čak dva metra. To znači da će obalna područja biti poplavljena, a reč je o prostorima na kojima žive stotine miliona ljudi.

Evropa će se tada polako pretvoriti u pustinju, dok bi severna Kanada, Skandinavija i Sibir mogli postati svetske žitnice, kao i novi dom za stotine miliona izbeglica, navode naučni portali.

Prema tom scenariju, Hrvatska, Slovenija i BiH postaće pustinje u kojima život više neće biti moguć. Istra će završiti pod morem, a jedino će Srbija imati potencijal kao izvor geotermalne energije.

U slučaju porasta temperature, azil za većinu stanovništva postaće Novi Zeland, Velika Britanija, Skandinavija, Grenland i severna Rusija.

To će praktično biti jedina naseljiva područja na svetu.

(Telegraf.rs/Srna)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …