Home / AKTUELNO / ALBANCI SE ISKRCALI U ZADRU! „VOJSKE KOSOVA“ I ALBANIJE SA JOŠ 1600 VOJNIKA U HRVATSKOJ (VIDEO)

ALBANCI SE ISKRCALI U ZADRU! „VOJSKE KOSOVA“ I ALBANIJE SA JOŠ 1600 VOJNIKA U HRVATSKOJ (VIDEO)

Na međunarodnoj vojnoj vežbi „Immediate Response 19“, koja se održava na teritoriju Hrvatske, u luci Gaženica kod Zadra, s dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarice, „Krka“ i „Cetina“, iskrcali su se pripadnici oružanih snaga Republike Albanije i tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS).

Radi se o 63 pripadnika oružanih snaga Albanije i 45 pripadnika KBS i 23 vozila. Oni su se zajedno ukrcali u Draču, odakle su brodovima Hrvatske ratne mornarice prevezeni u Zadar.

Zapovednik prištinskog kontingenta Avni Kidžina je govorio šta njima znači učestvovanje u vežbi „Immediate Response“.

– Kao mladoj vojsci izrazito nam je važno sudelovanje u ovoj vežbi kako bismo proverili našu interoperabilnost s partnerskim zemljama i članicama NATO saveza – rekao je on.

Hrvatska vojska ovom vežbom obeležava 10. godišnjicu članstva Hrvatske u NATO i ona će trajati do 6. juna na teritoriji Hrvatske i na području Slovenije i Mađarske.

U vežbi učestvuje 1.600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, tzv. Kosova, SAD, Poljske, Francuske, Velike Britanije, Litvanije, Severne Makedonije, Italije i Nemačke.

Težišni cilj vežbe je uvežbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga.

Povodom učešća tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga na ovoj vežbi, nedavno je za Telegraf.rs reagovao narodni poslanik Dragan Šormaz, šef delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

– To nije dobro. I mi bismo na to trebalo da reagujemo. Da tu vežbu organizuje NATO, oni nikada ne bi bili pozvani, pošto Alijansa kao organizacija ne može ni da priznaje, ni da ne priznaje neku državu. Postoje države članice NATO, koje nisu priznale tzv. Kosovo. Kada NATO organizuje neku vežbu, on sigurno ne bi pozvao tzv. Kosovo. Ovoga puta, poziv je uputila Hrvatska – kazao nam je Šormaz.

Pomenutu vežbu planirala je i vodi Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) sa težištem na uvežbavanje snaga zemalja članica A-5 inicijative.

Hrvatska, Slovenija i Mađarska učestvuju kao suorganizatori i domaćini vežbe.

U ovoj inicijativi, koja nosi naziv i Američko-jadranska povelja, članice su Albanija, Hrvatska, Severna Makedonija, Crna Gora, BiH i SAD, dok je Srbija 2008. godine dobila status posmatrača.

Pogledajte video:

Check Also

ZAPOSLENI ĆE MORATI DA IMAJU KOVID AUSVAJS! U RIMU 100.000 LjUDI NA PROTESTIMA, U TRSTU VIŠE OD 20.000 (VIDEO)

Italija, kao i Francuska, su uzburkane demonstracijama. Narod izlazi na ulice u gotovo svim većim …