Home / AKTUELNO / ALBANCI ŠOKIRANI: Srbi na KiM podižu spomenik Knezu Lazaru od 10 metara!

ALBANCI ŠOKIRANI: Srbi na KiM podižu spomenik Knezu Lazaru od 10 metara!

500Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica doneli su na današnjoj vanrednoj sednici odluku o postavljanju spomenika Knezu Lazaru u centru grada na Vidovdan, 28. juna.

Za odluku je glasalo 11 srpskih odbornika dok su odbornici iz redova albanske i bošnjačke zajednice zbog nezadovoljstva pre glasanja napustili sednicu.

Obrazloženje predloga odluke o postavljanju spomenika Knezu Lazaru na kružnom toku u Ulici Kralja Petra Prvog u ime predlagača, odborničke grupe GI Srpska, izneo je odbornik Igor Simić.

Simić je rekao da već 17 godina na KiM nema spomenika Knezu Lazaru, podsetivši da je njegov spomenik u Gnjilanu srušen 24.jula 1999.godine, a nakon toga, na Vidovdan 2009. godine opštinske vlasti Gnjilana su srušile i spomen česmu koja je bila posvećena Lazaru i njegovim vitezovima.

”Danas je nama pripala čast i obaveza da ispravimo ovu nepravdu, da narodu podarimo ono što je prethodno devastirano i da se ovim gestom odužimo precima” rekao je Simić.

On je napomenuo da je sam spomenik, visine preko 10 metara dar donatora, te da opština neće imati troškove ovim povodom.

Odbornik Emir Azemi (PDK) saopštio je da nesrpski odbornici u SO Severna Mitrovica neće učestvovati u glasanju ovog predloga koji je, kako su ocenili jednostran i politički motivisan.

Azemi je rekao i da oni ne žele da budu “taoci starih istorijskih mitova”, ali da žele da budu uzor budućnosti demokratskog društva.

Odbornik Igor Simić je osvrćući se na izlaganje Azemija podvukao da Srbi zaslužuju da čuvaju svoj kulturni identitet na ovim prostorima.

“Ponosim se što je naša opština multietnička i što se u njoj nisu rušili kulturni spomenici tokom posleratnih godina, pa tako na našem brdu Kukavica postoji spomenik Srbima i Albancima koji su ratovali protiv fašizma i niko se nikad nije usudio da ga skrnavi. Ja bih voleo da je tako i u drugim opštinama na Kosovu ali nažalost nije“, rekao je Simić.

I bez sedam nesrpskih odbornika, njih 11 glasalo je za usvajanje odluke o postavljanju spomenika Knezu Lazaru u centru Kosovske Mitrovice.

(TV Most)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …