Home / AKTUELNO / Albanski mediji otkrili kako je EU izdala Ahtisarija i Kosovo..

Albanski mediji otkrili kako je EU izdala Ahtisarija i Kosovo..

Prištinski list „Koha ditore“ piše da je „Evropska unija izdala Kosovo“, jer je ostala neutralna u odnosu na njegov status, iako su pregovori o proglašavanju kosovske nezavisnosti, kako navodi, obavljeni u saradnji sa međunarodnom zajednicom i prilagođeni EU.

„Od pregovora do proglašavanja nezavisnosti, sve je prilagođeno EU i ulogama koje su bile planirane. Međutim, na kraju, EU je izdala (Martija) Ahtisarija time što nije našla jedinstvo u podržavanju njegovog predloga i izdala je Kosovo, jer je ostala neutralna o njegovom statusu“, piše list, navodi se u Unmikovom pres klipingu.

List ocenjuje da je proglašenje kosovske nezavisnosti bilo „najmanje jednostrano“, jer je urađeno uz saradnju sa međunarodnom zajednicom.

U tekstu se tvrdi da je „Kosovo ispunilo svoje obaveze iz Ahtisarijevog paketa“, dok EU „ne samo da je eksperimentisala sa svojim ne tako uspešnim prisustvom na Kosovu, već je takođe doživela nesupeh na polju svojih političkih obaveza“.

List zaključuje u tekstu da „EU ne može da se ponaša prema Kosovu kao i prema drugim zemljama u regionu, a ne pomaže ni Srbiji time što stvara utisak da postoji rešenje koje ne uključuje nezavisnost Kosova“.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …