Home / AKTUELNO / Američka kongresmenka otkrila u kom je stanju protivraketna odbrana SAD-a, i zapanjila javnost…

Američka kongresmenka otkrila u kom je stanju protivraketna odbrana SAD-a, i zapanjila javnost…

Kopneni sistemi protivraketne odbrane nisu u stanju da odbrane SAD od potencijalnog masovnog nuklearnog napada, bilo da je reč o Rusiji, Kini, Iranu ili Severnoj Koreji, izjavila je američka kongresmenka Elis Stefanik.

Prema rečima Stefanokove, Amerika se suočava sa rastućom pretnjom od nuklearnog napada, a nisu samo Severna Koreja i Iran glavna pretnja, već su tu i Rusija i Kina.

„Kako bi povećale svoj geopolitički uticaj, te zemlje nam bacaju izazov na svim frontovima i direktno ugrožavaju našu nacionalnu bezbednost“, istakla je Stefanikova.
Stefanikova je podsetila i da je od 18 testiranja protivraketnog štita samo njih 10 bilo uspešno, iako nijedan test nije realizovan u uslovima imitacije realnog napada.

„Za uništavanje jedne neprijateljske mete koriste se četiri presretača, što je veoma loše u slučaju da neprijatelj zajedno sa raketama lansira i mamce koji bi primorali te naše rakete da ih prate, i to uzaludno“, dodala je ona.

Istovremeno, ona je upozorila i da se sistemi protivraketne odbrane nalaze na Aljasci i u Kaliforniji, što znači da je istočna obala SAD praktično nebranjena.
„Kako bi se ta situacija izmenila, neophodno je razmestiti deo protivraketnog štita i u Ford Dramu, nedaleko od Njujorka“, zaključila je kongresmenka.

(Sputnik)

Check Also

POJAVIO SE SVEDOK KOJI TVRDI DA SE ZNA KO JE UBIO GARDISTE (VIDEO)

Advokat porodica ubijenih gardista Predrag Savić izjavio je u Danu uživo da se “polako kruni …