Home / AKTUELNO / Američka kongresmenka otkrila u kom je stanju protivraketna odbrana SAD-a, i zapanjila javnost…

Američka kongresmenka otkrila u kom je stanju protivraketna odbrana SAD-a, i zapanjila javnost…

Kopneni sistemi protivraketne odbrane nisu u stanju da odbrane SAD od potencijalnog masovnog nuklearnog napada, bilo da je reč o Rusiji, Kini, Iranu ili Severnoj Koreji, izjavila je američka kongresmenka Elis Stefanik.

Prema rečima Stefanokove, Amerika se suočava sa rastućom pretnjom od nuklearnog napada, a nisu samo Severna Koreja i Iran glavna pretnja, već su tu i Rusija i Kina.

„Kako bi povećale svoj geopolitički uticaj, te zemlje nam bacaju izazov na svim frontovima i direktno ugrožavaju našu nacionalnu bezbednost“, istakla je Stefanikova.
Stefanikova je podsetila i da je od 18 testiranja protivraketnog štita samo njih 10 bilo uspešno, iako nijedan test nije realizovan u uslovima imitacije realnog napada.

„Za uništavanje jedne neprijateljske mete koriste se četiri presretača, što je veoma loše u slučaju da neprijatelj zajedno sa raketama lansira i mamce koji bi primorali te naše rakete da ih prate, i to uzaludno“, dodala je ona.

Istovremeno, ona je upozorila i da se sistemi protivraketne odbrane nalaze na Aljasci i u Kaliforniji, što znači da je istočna obala SAD praktično nebranjena.
„Kako bi se ta situacija izmenila, neophodno je razmestiti deo protivraketnog štita i u Ford Dramu, nedaleko od Njujorka“, zaključila je kongresmenka.

(Sputnik)

Check Also

BELORUSIJA NEĆE OSTATI PO STRANI! LUKAŠENKO POSLAO JASNU PORUKU O MOGUĆEM SUKOBU RUSIJE I UKRAJINE

ZAPADNE države su iznele tezu da Rusija ima plan da napadne Ukrajinu, saopštio je predsednik …