Home / U FOKUSU / NA IVICI SUKOBA: U BOMBARDOVANJU TURSKE AVIJACIJE POGINULI AMERIČKI VOJNICI- ERDOGAN ŽESTOKO ZAPRETIO AMERIKANCIMA: Turska će ići i do Iraka, ako treba!

NA IVICI SUKOBA: U BOMBARDOVANJU TURSKE AVIJACIJE POGINULI AMERIČKI VOJNICI- ERDOGAN ŽESTOKO ZAPRETIO AMERIKANCIMA: Turska će ići i do Iraka, ako treba!

Turski predsednik izjavio da će oterati militante sa područja tursko-sirijske granice, dodajući da bi Ankara mogla da proširi svoju vojnu operaciju u severozapadnoj Siriji sve do istočne granice sa Irakom.

Obraćajući se provincijskim liderima svoje vladajuće AK Partije, Erdogan je rekao da će nakon aktuelne operacije u Afrinu Turska nastaviti da se kreće prema istoku, uključujući grad Manbidž.

Američki vojnici trenutno su raspoređeni u Manbidžu zajedno sa sirijskim Kurdima iz grupe YPG, koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Sirijski elektronski mediji su objavili da su od bombi turske avijacije u kurdskoj enklavi Afrin u Siriji poginula dva američka vojnika.

Isti je slučaj i sa vestima da su u kampovima američkih i britanskih komandosa eksplodirale najmanje dve bombe i da navodno ima „mnogo mrtvih i ranjenih“.

Ankara, u svakom slučaju, nastavlja vojnu operaciju protiv Kurda koju je u američkom maniru nazvala „Maslinovom grančicom“ (prisetite se „Milosrdnog anđela“).

Turci, u svakom slučaju, napreduju. Zasad uspešno „odgrizaju“ delove enklave, napadajući istovremeno iz četiri pravca.

Kurdi u Afrinu, iako nisu slabo naoružani, nemaju pomoć niotkud. Čak ni od sunarodnika iz enklave Manbidž i iz Iračkog Kurdistana.

Zato nije iznenađenje što je njihovo rukovodstvo iz Afrina zatražilo od Sirije kao države da ih zaštiti od Turske. Formalno, apeluju da Damask preuzme kontrolu nad svojom državnom granicom sa Turskom.

Međutim, od toga neće biti ništa. Sirija će prepustiti Turskoj da slomi kurdski separatizam, pogotovo što su Kurdi aaamerički saveznici.

Evo kako situacije procenjuje ekspert za Bliski Istok Gevorg Mirzajan:

„Erdoganova armija ima i brojnu i tehničku nadmoć i neće žuriti niti ograničavati operacije, iako je to od njega zatražio i Donald Tramp. Čak je Trampu postavio pitanje: da vi niste možda već završili svoje operacije u Avganistanu i Iraku? Neki Kurdi bi možda i pritekli Afrinu u pomoć, ali im Sirija to ne dozvoljava. Tačno u skladu sa dogovorom koji je Damask uoči turske operacije postigao sa Moskvom, Teheranom i Ankarom“.

Mirzajan posebno naglašava da „Maslinovu grančicu“ ni u Evropi niko nije osudio:

„Povodom turskog rata protiv Kurda, Sjedinjene Države su se našle u potpunoj izolaciji. A već se pokazalo da su i Amerikanci bili prinuđeni da faktički ostave Kurde na cedilu. Kurdi su se zbog toga konačno setili Rusije. čak su je optužili da ih je izadala. Međutim, Moskva nije na Bliskom Istzoku izdala nikoga ko se oslanjao na nju i uvažavao njene interese. Rusija je čak – čim je postalo jasno da Turska ulazi u rat – pošteno posavetovala Kurdima da se dogovore sa Damaskom i vrate pod kontrolu Sirije zemlje koje su uz pomoć SAD zaposeli“.

Mirzajan ukazuje da SAD sada pokušavaju da se dogovore sa Erdoganom i predlažu Ankari da se zadovolji Afrinom, a da Manbidž ne dira. Državnbi sekretar SAD, Reks Tilerson, ponudio je Trcima formiranje „zone bezbednosti uz sirijsko-tursku granicu“.

Zamenik šefa truske diplomatije Bekir Bozdag na to je uzvratio:

„Može, ali oduzmite prvo Kurdima svo oružje koje ste im dali“.

Mirzajan je uveren da Turska faktički izbacuje Sjedinjene Države iz Sirije jer Amerikanci u toj zemlji – ako Ankara slomi Kurde – neće imati na koga da se oslone
Po njegovoj proceni, Turska se neće zaustavljati sve dok joj Važington ne bude pretio uvođenjem sankcija i isterivanjem iz NATO… A to nije na vidiku…

Sirijska vojska je kod militanata koji su likvidirani u oblasti Tanf pronašla savremeno oružje evropske proizvodnje, saopštio je ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana.

(fakti.rs)

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …