Home / AKTUELNO / AMERIČKE SANKCIJE RUSIJI UDARAJU PO EVROPI: Evo šta se krije iza ove odluke SAD

AMERIČKE SANKCIJE RUSIJI UDARAJU PO EVROPI: Evo šta se krije iza ove odluke SAD

Najavljene nove američke sankcije protiv Rusije koje bi teško pogodile poslovne interese i već uloženi novac zapadnoevropskih kompanija u rusko-nemački gasovod „Severni tok 2“, suštinski su, upozorio je Berlin, „novi izuzetno loš potez po odnose SAD i Evrope“, jer se iza toga vidi i cilj da se ruski gas nadomesti isporukama američkog gasa iz uljnih škriljaca.
tramp
Evropa mora obezbediti priliv velike količine gasa, pošto se čini da će Rusija istrajati na odluci da od kraja 2019. godine obustavi dostavljanje gasa Evropi preko Ukrajine, dok svi alternativni projekti gasovoda iz Azerbejdžana, Izraela, s Kipra, iz Iraka nisu krenuli u opipljiviju izgradnju.

Britanski list Fajnenšel tajms je ocenio da potez američkog Senata „vidi kao nezakonitu pretnju snabdevanju Evrope energijom“, a španski dnevnik „Pais“ je naveo da je to „bukvalno razbesnelo Evropsku uniju“.

List italijanskih poslovnih krugova „Il sole 24 ore“ smatra da sankcije usaglašene u Senatu Kongresa SAD znače „da se udari po Rusima u ime Ukrajine, a u stvari da se uzdrmaju Evropljani, tačnije Nemci.., pa je to višenamensko diplomatsko-ekonomsko oruđe“.

Amerikanci i njihovi saveznici unutar EU, hoće da sankcijama spreče „još veću zavisnost Evrope od ruskog gasa“, Senat SAD kaže da će to „ugroziti i reforme u Ukrajini“, a evropske diplomate u Briselu misle da centri moći u Vašingtonu time samo nastavljaju nastojanje da spreče jačanje Nemačke i naročito njenog potencijalno strateškog ekonomskog partnerstva s Rusijom.

Ali, ako sve govori da Moskva neće odustati od zavrtanja slavine za dostavljanje gasa Evropi preko Ukrajine, gasovod Turski tok, dogovoren između Moskve i Ankare, bi – kažu privatno zvaničnici u Evropskoj komisiji – mogao biti oduška za evropske energetske potrebe jer bi preko Grčke, Bugarske, a delom i Srbije, znatne količine ruskog gasa mogle stići do Južne i Srednje Evrope.

Veliko nezadovoljstvo su najavljene američke sankcije izazvale u mnogim političkim centrima i poslovnim krugovima EU, iako ćuti Evropska komisija koja je dala zeleno svetlo za rusko-nemački gasovod „Severni tok 2“.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron su odlučno osudili potez američkog Senata, a port-parol nemačke kancelarke Štefan Zajbert je upozorio da to „jednostavno ne sme da se dogodi“.

Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel i austrijski kancelar Kristijan Kern su predočili da „sankcije kao političko oruđe ne smeju biti povezane s ekonomskim interesima“ i, mada to nisu izričito rekli, jasno su ciljali na to da Senat SAD sankcijama takođe utire tržišni prostor za probno već započete isporuke američkog gasa iz uljnih škriljaca, naročito u Poljsku i baltičke zemlje.

Već narušeno strateško „bratstvo i jedinstvo“ Evropske unije i Amerike doživelo je težak novi udarac, jer odluka Senata SAD o novim sankcijama Rusiji suštinski bitno udara po čisto ekonomskim interesima evropskih kompanija koje bi htele da nastave posao izgradnje velikog i Evropi potrebnog novog gasovoda „Severni tok 2“.

Američki potez je takođe dolio ulje na vatru nesloge i sukoba unutar članica EU, jer posebno baltičke zemlje, kao i Poljska, Švedska i Slovačka, smatraju da bi „Severni tok 2“ ne samo nastavio veliku zavisnost mnogih istočnih i zemalja Srednje evrope od ruskog gasa, već u izgradnji Severnog toka 2 vide i geopoliticke interese Rusije – da jednog dana poveć uticaj na sudbinu Evrope.

Te zemlje, a to misle i neki komesari u Evropskoj komisiji, smatraju da bi „Severni tok 2“ zapečatio sudbinu Ukrajine, koja bi prestankom isporuka ruskog gasa preko svoje teritorije godišnje gubila zaradu od po blizu dve milijarde evra, što mahom koristi za otplatu kredita zapadnim bankama.

Ovog put krivac za kvarenje odnosa EU-SAD nije predsednik Donalda Trampa koji bi čak mogao i da zaustavi nove sankcije protiv Rusije i, posredno, protiv evropskih kompanija, već je to Kongres, što vodeći političari EU vide kao nedopustiv i, štaviše, kao potez opasan po ionako uzdrmane odnose Evrope i Amerike.

(Kurir.rs/Beta,D.Blagojević)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …