Home / AKTUELNO / AMERIČKI MEDIJI NAJAVILI VELIKI PREOKRET: TRAMP PONUDIO ERDOGANU UGOVOR VREDAN 100 MILIJARDI DOLARA

AMERIČKI MEDIJI NAJAVILI VELIKI PREOKRET: TRAMP PONUDIO ERDOGANU UGOVOR VREDAN 100 MILIJARDI DOLARA

Predsednik SAD Donald Tramp predložio je turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu trgovinski ugovor u vrednosti od 100 milijardi dolara pod uslovima koji odgovaraju republici, kao i pomoć u rešenju situacije oko sankcija koje Vašington treba da uvede protiv Ankare zbog kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400, piše Vašington post.

Prema podacima izvora američkog lista u vašingtonskoj administraciji, Tramp je prošle nedelje poslao pismo Erdoganu u kojem su nabrojani ti predlozi koji treba da posluže poboljšanju američko-turskih odnosa.

Kako je saopštio izvor lista, vašingtonska administracija insistira da se S-400 ne uvodi u upotrebu, kako oni ne bi mogli da „imaju pristup sredsvima komunikacije i zaštite američkog lovca F-35“. U takvom slučaju, Ankara se može vratiti programu razvoja višenamenskog lovca F-35 i izbeći sankcije.

Američki zakonodavci že, najverovatnije kritikovati ove predloge predsednika SAD, jer se mnogi senatori i kongresmeni zalažu za uvođenje ograničenja protiv Ankare. Kako navodi list, upravo ove uslove je Vašington i predlagao Ankari u oktobru sa ciljem da se zaustavi operacija u Siriji, ali su pokušaji ostali neuspešni.

Podsetimo, turski lider je juče otputovao u Vašington gde će, kako se očekuje, danas imati sastanak sa američkim predsednikom.

(Sputwik)

Check Also

RUSKI „TERMINATOR“ UŠAO U DONBAS! (VIDEO)

Tokom ruske specijalne operacije na ukrajinskoj teritoriji, pravi snimci sa lica mesta periodično se pojavljuju …