Home / AKTUELNO / AMERIČKI „SPECIJALAC“ SA DAČIĆEM O SANKCIJAMA SRBIJI…

AMERIČKI „SPECIJALAC“ SA DAČIĆEM O SANKCIJAMA SRBIJI…

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas nakon sastanka sa Tomasom Zarzeckim, direktorom Posebnog odeljenja Stejt departmenta SAD za sprovođenje sankcija, da neće biti nikakvih američkih sankcija Srbiji.

On je rekao da je Zarzecki zadovoljan onim što je čuo u Beogradu, odnosno političkom porukom najvišeg državnog vrha Srbije – da želi otvorene odnose i da nema šta da krije.

Dačić je kazao da je preneo tu poruku Zarzeckom, i podsetio da je američki zvaničnik do sada obišao 60 zemalja, tako da od njegovog dolaska u Srbiju ne treba praviti nikakav spektakl.

– Razgovor je bio konkretan i dobar, i neće biti sankcija – rekao je Dačić, i dodao da je zbog priče o sankcijama, onako kako je postavljena, Zarzeckom bilo neprijatno, i da je zbog te priče postao medijski poznata ličnost u Srbiji.

Dačić je naveo da je sagovornik bio zadovoljan kada je čuo poruku državnog vrha Srbije.

Šef srpske diplomatije je rekao da je u pitanju redovna misija Zarzeckog, jer je to njegov posao, i da se na osnovu Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija određuje kako da se spreče neki akti protiv SAD.

Zarzecki vrši procenu da li neka zemlja, pojedinac ili kompanija zaslužuje da se nađe na udaru tih sankcija zbog suprotstavljanja interesima SAD.

Dačić je istakao da je Zarzecki tražio razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova, da ga je on primio da bi preneo osnovnu poruku Srbije – da želi potpuno otvoren, transparentan odnos, da nema šta da krije, niti nameru da ulazi u probleme sa SAD.

– S druge strane, rekao sam da imamo svoje intrese koji se tiču zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta i u skladu s tim moramo da vodimo računa o odbrambenim mogućnostima i da vodimo politiku vojne neutralnosti – preneo je Dačić.

Zarzecki će o ostalim tehničkim detaljima razgovarati sa predstavnicima ministarstava odbrane i finansija, dodao je Dačić.

(Tanjug)

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …