Home / AKTUELNO / Amerika doprema nove raketne sisteme u Evropu- Rusija sprema surov odgovor, da pokaže Evropljanima koliko će ih sve to koštati!

Amerika doprema nove raketne sisteme u Evropu- Rusija sprema surov odgovor, da pokaže Evropljanima koliko će ih sve to koštati!

nato-rakete-sistem
Moskva izražava “zabrinutost“ zbog dopremanja novih nuklearki u Evropu od strane SAD

NATO nastavlja da širi svoje raketne potencijale u Evropi i Moskva je zabrinuta zbog raspoređivanja NATO infrastrukture u blizini njenih granica, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

“Članice NATO-a nastavljaju da šire svoje anti-raketne sposobnosti u Evropi u okviru tzv. “faznog adaptivnog pristupa.“ Mi smo u više navrata izrazili zabrinutost zbog postavljanja elemenata strateške infrastrukture u neposrednoj blizini naših granica, koja direktno utiče na naše interese u oblasti bezbednosti,“ rekao je on na sednici ruskog javnog Saveta za međunarodnu saradnju i javnu diplomatiju.

Rjabkov je dodao da planovi SAD-a da postavi nove nuklearne bombe sa povećanom preciznošću u Evropi izaziva ozbiljnu zabrinutost. Prema rečima Rjabkova, “ovo može da ukazuje na nameru da ih koriste protiv vojnih meta, uključujući i naseljena mesta tokom određenih vojnih scenarija.“

Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova, američka kreacija evropskog segmenta njihovog “odbrambenog raketnog sistema“ je faktor destabilizacije “onoliko koliko u jednom trenutku tzv. ’Evropski raketni odbrambeni sistem’ može početi negativno da deluje na efikasnost našeg strateškog odvraćanja.“

“Ako se ta linija pređe i SAD i NATO nastave da proširuju svoj raketni štit, onda smatramo ovo simptomatičnom, demonstrativnom nespremnošću Vašingtona i Brisela da prilagode svoje planove raketne odbrane uprokos sporazumima o rešavanju situacije koja okružuje iranski nuklearni program,“ izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova.

On je naveo da će Moskva “nastaviti da pažljivo prati situaciju i nastaviti da radi sa Evropljanima da im pokažu neminovne neželjene posledice realizacije ovog američkog projekta.“

(Webtribune.rs)

Check Also

KISINDŽER: U SUDARU SA KINOM, AMERIKA SVE SLABIJA, POTREBNA NOVA STRATEGIJA

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer je predložio da se sa Kinom ponovi isti trik …