Home / AKTUELNO / AMERIKA PREKRŠILA SPORAZUM! RUSIJA DIŽE AVIONE

AMERIKA PREKRŠILA SPORAZUM! RUSIJA DIŽE AVIONE

Izviđačka avijacija SAD izvela je operaciju nedaleko od avio-baze Hmejmim u Siriji, narušivši memorandum koji je zaključen između SAD i Rusije, izjavio je dobro informisani izvor za rusku vojnu televiziju „Zvezda“.

Sporazum između Rusije i SAD je zaključen 2015. godine. Tada su se vojni resori dve države dogovorili o sprečavanju incidenata i osiguravanju bezbednosti letova tokom operacija u Siriji.

Prema dodatnom protokolu tog dokumenta, američka avijacija ne može da se približi ruskoj bazi Hmejmim na manje od 60 kilometara. Američki avioni nemaju prava da se približavaju bazi Tartus na manje od 50 kilometara. Kako se dodaje, izviđanje su izveli strateški špijunski avion U-2S, avion za radiolokaciono izviđanje RC-135 i protivbrodski avion P-8A „Posejdon“.

Do 4. juna ove godine taj sporazum nije bio prekršen. Prema izjavi izvora, cilj izviđačkog leta američkih aviona bi mogli biti sakriveni sirijski i ruski sistemi protivvazdušne odbrane radi pripreme raketnih napada na Siriju.

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je saopštenja američke flote o navodnom „nebezbednom presretanju“ američkog izviđačkog aviona od strane ruskog Su-35. Ministarstvo je istaklo da je u vazduh podignut lovac Su-35 iz sastava dežurne protivvazdušne odbrane u ruskoj vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, kako bi prepoznao vazdušnu metu. Na bezbednoj udaljenosti posada ruskog lovca je identifikovala vazdušni objekat kao američki izviđački avion P-8A „Posejdon“.

Check Also

Dr KON NAJAVIO RIGOROZNE MERE: IMUNIZACIJA ĆE BITI OBAVEZNA, A SLEDI JOŠ JEDNA PROMENA..!

Obaveznost vakcinacije postoji i ona je definisana zakonom, a ako je protivustavna, onda je i …