Home / AKTUELNO / AMERIKA SE BORI SA NAJVEĆIM POŽAROM U ISTORIJI KALIFORNIJE: Čak 18 vatrenih stihija preti da uništi sve sa lica zemlje! (VIDEO)

AMERIKA SE BORI SA NAJVEĆIM POŽAROM U ISTORIJI KALIFORNIJE: Čak 18 vatrenih stihija preti da uništi sve sa lica zemlje! (VIDEO)

Vatra koja bukti severno od San Franciska prerasla je najveći požar u istoriji Kalifornije.

Dva šumska požara na severu te američke države brzo se šire zbog suve vegetacije i toplog vremena sa jakim vetrom, i pretvaraju se u jednu vatrenu stihiju u kojoj je do sada izgorelo 75 kuća, a hiljade ljudi je evakuisano, prenosi Rojters.

Kalifornija se bori sa ukupno 18 požara koje gasi oko 14.000 vatrogasaca, više stotina vojnika, kao i dobrovoljci, avionima, vozilima i drugom mehanizacijom, navodi AP.

U požarima je prethodnih dana izgorelo na hiljade kvadratnih kilometara što je prostor veličine Los Anđelesa.

Vatrogasci ne mogu da opkole dva velika požara kod San Franciska, naročito zato što vatrogasne ekipe u tom području gase paralelno još 17 drugih požara.

Troškovi gašenja požara u Kaliforniji su se više nego utrostručili, sa 242 miliona dolara 2013. godine, na 773 miliona dolara ove fiskalne godine, navode nadležni.

Na zapadu SAD trenutno gori 127 požara u 11 država. Najmanje tri savezne države angažovale su pomoć pripadnika Nacionalne garde, a u naporima gašenja požara učestvuje i pet vojnih aviona.

U borbi protiv požara koji besne na zapadu SAD, kao pomoć biće poslato 200 američkih vojnika.

Nacionalni centar za požare zatražio je pomoć vojske, što je Stejt department odobrio, ali za sada nije poznato na koju lokaciju će biti raspoređeni, navodi AP.

Vojnici će pre izlaska na teren imati trodnevnu vatrogasnu obuku. Na zapadu SAD trenutno gori 127 požara u 11 država.

Najmanje tri savezne države angažovale su pomoć pripadnika Nacionalne garde, a u naporima gašenja požara učestvuje i pet vojnih aviona.

Pogledajte video:

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …