Home / ZANIMLJIVOSTI / NAJBITNIJE OBELEŽJE PRAVOSLAVNOG DOMA: Ako OVO ne uradite, porodicu NEMA KO DA ZAŠTITI OD MRAČNIH SILA!

NAJBITNIJE OBELEŽJE PRAVOSLAVNOG DOMA: Ako OVO ne uradite, porodicu NEMA KO DA ZAŠTITI OD MRAČNIH SILA!

Najbitnije obeležje jednog hrišćanskog i pravoslavnog doma, pre svega, jeste da je dom osveštan. Kada se jedna kuća ili stan sagradi, okreči, ulepša, kada se nameste stvari i kada u njemu pravoslavna porodica započne život, potrebno je izvršiti osveštavanje doma.

– Svaki hrišćanin kada započne gradnju kuće, treba da pozove sveštenika koji će da osvešta temelje. On samim tim poziva Gospoda u pomoć. Kada se porodica useli u kuću, opet se zove sveštenik i izgovara se molitva za blagodat svih ukućana – rekao je otac Jova.

Osveštavanje obavlja parohijski sveštenik. Obično se to radi pre podne, ali može u svako doba dana. Ovaj čin je spojen sa svečanim ručkom, pa ga treba obavljati u mrsnim danima.

Ako se osveštavanje obavlja u postu, obavezno je spremiti posnu hranu. U nekim krajevima se na osveštavanje kuće obavezno poziva i kum.

Na stolu u najsvečanijoj prostoriji gde su ikone, postavi se sto pokriven stolnjakom, a na stolu stoje sveća, kadionica, tamjan, činija sa vodom za osveštavanje, bosiljak, jedna posuda sa malo brašna, jedna čaša ulja, četiri male svećice koje se na pale i lepe na zidove kuće i jedan mali štapić, na vrhu obavijen vatom, za pomazivanje zidova osveštanim uljem.

– Neće se kuća srušiti ako se ne osvešta, ali porodica tada nema Božji blagoslov i ostaju nezaštićeni od delovanja demona – dodao je otac Jova.

U molitvama na osvećenju, sveštenik se moli za napredak doma, za zdravlje i sreću ukućana, naročito dece, za slogu, za ljubav, razumevanje među ukućanima i za svako dobro koje hrišćani mole od Boga.

Check Also

ŽIVOTNA PRIČA SRPSKOG GASTARBAJTERA: Vratio se iz Čikaga posle 23 godine, evo šta sada misli o životu u Srbiji

Mnogi ljudi iz Srbije tokom devedesetih godina otišli su trbuhom za kruhom u inostranstvo. Među …