Home / ZANIMLJIVOSTI / NAJBITNIJE OBELEŽJE PRAVOSLAVNOG DOMA: Ako OVO ne uradite, porodicu NEMA KO DA ZAŠTITI OD MRAČNIH SILA!

NAJBITNIJE OBELEŽJE PRAVOSLAVNOG DOMA: Ako OVO ne uradite, porodicu NEMA KO DA ZAŠTITI OD MRAČNIH SILA!

Najbitnije obeležje jednog hrišćanskog i pravoslavnog doma, pre svega, jeste da je dom osveštan. Kada se jedna kuća ili stan sagradi, okreči, ulepša, kada se nameste stvari i kada u njemu pravoslavna porodica započne život, potrebno je izvršiti osveštavanje doma.

– Svaki hrišćanin kada započne gradnju kuće, treba da pozove sveštenika koji će da osvešta temelje. On samim tim poziva Gospoda u pomoć. Kada se porodica useli u kuću, opet se zove sveštenik i izgovara se molitva za blagodat svih ukućana – rekao je otac Jova.

Osveštavanje obavlja parohijski sveštenik. Obično se to radi pre podne, ali može u svako doba dana. Ovaj čin je spojen sa svečanim ručkom, pa ga treba obavljati u mrsnim danima.

Ako se osveštavanje obavlja u postu, obavezno je spremiti posnu hranu. U nekim krajevima se na osveštavanje kuće obavezno poziva i kum.

Na stolu u najsvečanijoj prostoriji gde su ikone, postavi se sto pokriven stolnjakom, a na stolu stoje sveća, kadionica, tamjan, činija sa vodom za osveštavanje, bosiljak, jedna posuda sa malo brašna, jedna čaša ulja, četiri male svećice koje se na pale i lepe na zidove kuće i jedan mali štapić, na vrhu obavijen vatom, za pomazivanje zidova osveštanim uljem.

– Neće se kuća srušiti ako se ne osvešta, ali porodica tada nema Božji blagoslov i ostaju nezaštićeni od delovanja demona – dodao je otac Jova.

U molitvama na osvećenju, sveštenik se moli za napredak doma, za zdravlje i sreću ukućana, naročito dece, za slogu, za ljubav, razumevanje među ukućanima i za svako dobro koje hrišćani mole od Boga.

Check Also

STIŽU SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE! DRŽAVA DAJE 5.000 EVRA ZA KUPOVINU NOVOG VOZILA!

Ministarstvo ekologije izdvojilo je ove godine milion evra za subvencije za ekološka vozila, ali je …