Home / AKTUELNO / AMERIKA U PANICI- SPAJA SE NEBO SA ZEMLJOM: Sprema se „OLUJA DECENIJE“ i obrušavanje „NEBESKE REKE“ na Kaliforniju! (VIDEO)

AMERIKA U PANICI- SPAJA SE NEBO SA ZEMLJOM: Sprema se „OLUJA DECENIJE“ i obrušavanje „NEBESKE REKE“ na Kaliforniju! (VIDEO)

oluja-nevreme-oblak-tanjug-jaroslav-pap

Najgora kišna oluja u poslednjih deset godina obrušiće se tokom vikenda na Kaliforniju i uz velike bujice, koje tu američku saveznu državu pogađaju od početka zime, mogla bi da predstavlja prekretnicu posle šest godina rekordne suše.

Meteorološke službe upozorile su da će se prava „atmosferska reka“ obrušiti na ovu veliku državu na američkom zapadu.

Očekuje se da će 36 sati neprekidne kiše i snežnih padavina u „Golden Stejtu“ gde je nebo proteklih šest godina bilo neumoljivo suvo.

„Oluja decenije? Da, radi se upravo o tome“, rekao je Andy Morin, hidrolog Nacionalne meteorološke službe.

Stanovnici Kalifornije koji već dve godine imaju restrikciju u potrošnji vode pripremaju se sada za „potop“ i suočavanje sa visokim vodostajima, klizištima, rušenjem stabala i lavinama.

Posebno su ugrožena područja koja su zahvatili požari zadnjih godina, gde je vegetacija nestala pa je gola zemlja. Lokalne i savezne vlasti moraće da nadgledaju brane na nekim vodenim tokovima, postavljaju džakove sa peskom za odbranu od poplava i evakuišu opasne zone.

Očekuju se veliki zastoji u saobraćaju i delomično zatvaranje autoputeva. „Atmosferska reka“ zahvatiće i Oregon, severno od Kalifornije i delomično Nevadu.

Decembar je već bio izrazito vlažan, a brzaci u planinama severne Kalifornije, ključni za snabdevanje vodom cele države, dostigli su čak 30-godišnji rekord.

„Bujice premašuju istorijski prosek, na putu smo rekordne godine ako kiša i sneg nastave toliko da padaju“, ističe Dag Karlson, portparol kalifornijskog odeljenja za vodene izvore.

Pogledajte video:

(Kurir.rs)

Check Also

DŽONIĆ OTKUCAO SAUČESNIKE: POGLEDAJTE KAKO JE POLICIJA UHAPSILA JOŠ ČETIRI MUŠKARCA (VIDEO)

Niška policija privela je četvoricu muškaraca Nakon izjave koju je dao osumnjičeni za ubistvo porodice …