Home / AKTUELNO / AMERIKA U ŠOKU: Rusija i Kina tajno naoružavale Venecuelu!

AMERIKA U ŠOKU: Rusija i Kina tajno naoružavale Venecuelu!

Sredinom septembra Luis Almagro, generalni sekretar Organizacije američkih država (OAS), međunarodne organizacije sa sedištem u Vašingtonu u kojoj su svi predstavnici zemlja Severne i Južne Amerike, stigao u kolumbijski grad Cucuta, na samoj granici s Venecuelom, odakle je poručio kako za rešenje krize u Venecueli ne isključuje ni jednu opciju, pa ni vojnu.

U isto vreme kada je Luis Almagro u ime SAD i Kolumbije zapretio vojnom intervencijom Venecueli, predsednik Nikolas Maduro i delegacija visokih državnika Bolivarske Republike su bili na dvodnevnom samitu Kina-Venecuela u Pekingu, gde su dve zemlje potpisale ukupno 28 sporazuma o saradnji u strateškim područjima kao što su nafta, rudarstvo, tehnologija, obrazovanje i kultura.

Ovo je bila jasna poruka Pekinga da neće dozvoliti da u Venecueli, gde je uložila milijarde dolara, prođe kao u Libiji, gde su kineske državne i privatne kompanije koje su poslovale s vladom Muamara Gadafija praktično proterane iz zemlje.

Pomoć Karakasu stigla i iz Rusije. Naime, Moskva je Venecueli dostavila bazu podataka o oružanim sustavima i vojnim pitanjima.

Ruska kompanija „Servisni centar za usluge“, koja je deo velike ruske korporacije „Projekt-Tehnika“, otkrila je za lokalne agencije da je reč o elektronskoj bazi podataka „Grafit“, koja je razvijena u Rusiji za skladištenje informacija o statusu oružja i ratnim materijalima.“

Izjavu je u ime centra dao direktor Artiom Kalašijan.

On je istakao da „Grafit“ podatke vojnim vlastima u Venevueli daje u realnom vremenu. Dodao je su u cilju izgradnje ovog projekta dva meseca putovali širom Venecuele i snimili kompletno oružje zemlje.

„Grafit“ je sistem baze podataka koji uključuje mobilne i desktop aplikacije, a omogućava vojnim komandantima zapovednicima da znaju bilo gde u zemlji gde su njihovi timovi, kakvi su specifični problemi i kako radi brigada za održavanje“, dodao je Kalašijan.

U tom kontekstu je najavio kako je zahvaljujući ovom sistemu ministar obrane Venezuele uvijek obavešten o stvarnoj situaciji u parku naoružanja zemlje i otkrivenim problemima.

U međuvremenu je direktorka za informacije ruske korporacije „Projekt-Tehnika“ Tatjana Mosendz istakla ekonomske prednosti elektronske baze podataka „Grafit“, jer se sistem može održavati i popravljati, bez potrebe za stručnjacima preduzeća koje ga je proizvelo i isporučilo.

Vojna saradnja Rusije i Venecuele, posebno zbog agresivnih akcija Sjedinjenih Država protiv obe zemlje, vrlo je opsežna.

U tom smislu su dve zemlje u septembru sprovele kombinirane vazduhoplovne vojne vežbe.

Dok SAD izražavaju zabrinutost zbog „sve veće i alarmantne ruske prisutnosti u Latinskoj Americi“, koja je u slučaju Venecuele dve zemlje spojila u politički i ekonomski savez, Rusija je Vašingtonu poručila „kako latinoameričke zemlje ne može tretirati kao da su njihovo dvorište“.

Logično je bilo i da posao s novom elektronskom bazom podataka za vojsku Venecuele odrade ruski stručnjaci, s obzirom na to da je Hugo Čavez u vreme visokih cena nafte vojsku zemlje modernizovao najboljim ruskim oružjem koje je mogao kupiti.

Tada je vojska Venecuele nabavila lovce Su-30MKV, helikoptere Mi-17, Mi-35, tenkove T-72, sisteme Tor-M1, Buk-M2, S-125 Neva/Pečora i S-300, raketne sisteme BM-30 Smerč, avione Su-35 Flanker-E, razne vrste podmornica, projektila.

Prva pošiljka od 100.000 pušaka Ak-103 stigla je još 2006. Karakas je kupio i brojno oružje od Kine, ali i ranije od Sjedinjenih Država.

Sada je ruska kompanija Venecuelu opskrbila sistemom koji u realnom vremenu Ministarstvo obrane i Glavni štab izveštava o situaciji u oružanim snagam i bilo kojem delu zemlje.

Zašto su Venecuela i Kolumbija u stalnom sukobu pogledajte  u sledećem video zapisu!!!

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …