Home / AKTUELNO / SVET STRAHUJE OD NAJGOREG! TRGOVINSKI RAT IZMEĐU SAD I KINE PRELAZI U HLADNI

SVET STRAHUJE OD NAJGOREG! TRGOVINSKI RAT IZMEĐU SAD I KINE PRELAZI U HLADNI

Peking uviđa da su Trampovi koraci, koji se tiču sankcija Kine, zaista ozbiljni i da oni mogu da vode i do ozbiljnih konflikata uključujući i vojni sukob.

Od juna su diplomatski odnosi SAD i Kina u padu, a to se ne odražava samo na trgovinu već i na vojna pitanja i politiku, naglašava CNN.

Kineski predsednik Si Đinping sastaće se sa američkim kolegom Donaldom Trampom na samitu G20 u Buenos Ajresu u novembru mesecu ove godine i ovom prilikom sigurno će doći do pokušaja popravljanja bilateralnih odnosa.

Odnosi dve zemlje su se znatno promenili proteklih godina. U periodu između 1990. do 2000. godine glavne tačke spoticanja između Kine i SAD bile su tri goruća pitanja: Tajvan, Tibet i masakr na Trgu Tjenanmen.

Sada se pojavljuju nove dve poteškoće, a to su trgovinske sankcije Kini i Trampova oštra politika prema Pekingu, što podseća na pokretanje novog “Hladnog rata” u svetu.

Postoje naznake da se Peking ipak povlači iz “borbe” sa Vašingtonom.

Kineski ambasador u Vašingtonu naveo je da je njegova zemlja spremna na dogovor sa Belom kućom, ukoliko se pokaže želja za dijalogom.

Sa druge strane, postoje indicije da zvaničnici u Pekingu vrše pritisak na predsednika Đinpinga i da nisu zadovoljni kako on vodi spoljnu politiku prema SAD.

Oni imaju čvrst stav da Trampu ne sme da se popusti u “trgovinskom ratu”.

– Predsednik Tramp je biznismen koji ne odustaje lako i na sve načine će pokušati da izvuče korist iz pregovora Kine i SAD. Mislim da mu taktika neće uspeti sa Kinom – kaže Fang Singaj zamenik predsedavajućeg Kineske regulatorne komisije pri Vrhovnom savetu Narodne Republike Kine.

Odnosi Pekinga i Vašingtona su sve hladniji, a postoji mogućnost da se oni i zamrznu nakon novembarskih pregovora u Buenos Ajresu. Svetu ostaje samo da se nada da do novog “Hladnog rata” neće doći.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …