Home / AKTUELNO / SVET STRAHUJE OD NAJGOREG! TRGOVINSKI RAT IZMEĐU SAD I KINE PRELAZI U HLADNI

SVET STRAHUJE OD NAJGOREG! TRGOVINSKI RAT IZMEĐU SAD I KINE PRELAZI U HLADNI

Peking uviđa da su Trampovi koraci, koji se tiču sankcija Kine, zaista ozbiljni i da oni mogu da vode i do ozbiljnih konflikata uključujući i vojni sukob.

Od juna su diplomatski odnosi SAD i Kina u padu, a to se ne odražava samo na trgovinu već i na vojna pitanja i politiku, naglašava CNN.

Kineski predsednik Si Đinping sastaće se sa američkim kolegom Donaldom Trampom na samitu G20 u Buenos Ajresu u novembru mesecu ove godine i ovom prilikom sigurno će doći do pokušaja popravljanja bilateralnih odnosa.

Odnosi dve zemlje su se znatno promenili proteklih godina. U periodu između 1990. do 2000. godine glavne tačke spoticanja između Kine i SAD bile su tri goruća pitanja: Tajvan, Tibet i masakr na Trgu Tjenanmen.

Sada se pojavljuju nove dve poteškoće, a to su trgovinske sankcije Kini i Trampova oštra politika prema Pekingu, što podseća na pokretanje novog “Hladnog rata” u svetu.

Postoje naznake da se Peking ipak povlači iz “borbe” sa Vašingtonom.

Kineski ambasador u Vašingtonu naveo je da je njegova zemlja spremna na dogovor sa Belom kućom, ukoliko se pokaže želja za dijalogom.

Sa druge strane, postoje indicije da zvaničnici u Pekingu vrše pritisak na predsednika Đinpinga i da nisu zadovoljni kako on vodi spoljnu politiku prema SAD.

Oni imaju čvrst stav da Trampu ne sme da se popusti u “trgovinskom ratu”.

– Predsednik Tramp je biznismen koji ne odustaje lako i na sve načine će pokušati da izvuče korist iz pregovora Kine i SAD. Mislim da mu taktika neće uspeti sa Kinom – kaže Fang Singaj zamenik predsedavajućeg Kineske regulatorne komisije pri Vrhovnom savetu Narodne Republike Kine.

Odnosi Pekinga i Vašingtona su sve hladniji, a postoji mogućnost da se oni i zamrznu nakon novembarskih pregovora u Buenos Ajresu. Svetu ostaje samo da se nada da do novog “Hladnog rata” neće doći.

Check Also

“SANJAM DA UBIJEM SVE NA SVETU” UHAPŠEN OFICIR PLANIRAO TERORISTIČKI NAPAD NEVIĐENIH RAZMERA

Kristofer Pol Heson, 49-godišnji poručnik i pripadnik obalske straže, suočava se sa optužbom za navodno …