Home / AKTUELNO / AMERIKA ZAPRETILA RUSIJI: NE ISPORUČUJTE ASADU S-300 BIĆE VELIKOG RATA

AMERIKA ZAPRETILA RUSIJI: NE ISPORUČUJTE ASADU S-300 BIĆE VELIKOG RATA

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa upozorila je Rusiju da ne snabdeva Siriju naprednim sistemom raketne odbrane, ocenivši to kao “veliku grešku”.

Vašington je dodao da će američke snage ostati u Siriji dok u toj zemlji budu bile snage Irana.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednosti Džon Bolton izjavio je da bi isporuka ruskog sistema protiv-avionske i protiv-raketne odbrane S-300 bila “značajna eskalacija” već velikih tenzija na liskom istoku.

Dodao je da će državni sekretar SAD Majk Pompeo o tome razgovarati s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom tokom godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

“Verujemo da bi ruska isporuka S-300 sirijskim vlastima bila značajna eskalacija. Nadamo se da će, ako su medijski navodi tačni, oni (Rusi) preispitati tu odluku”, rekao je Bolton.

Ruski predsednik Vladimir Putin je predsednika Sirije Bašara al Asada obavestio o predstojećoj isporuci sistema S-300.

Tom njihovom telefonskom razgovoru je prethodilo prošlonedeljno obaranje ruskog izviđačkog aviona u blizini baze u Siriji, za šta Moskva optužuje Izrael, a Izrael optužuje Siriju.

“Ruski predsednik obavestio je (Bašara al Asada) o oduci da se donesu dodatne mere namenjene osiguranju bezbednosti ruskih vojnika u Siriji i jačanju antiraketne odbrane te zemlje, uključujući isporuku modernih sistema S-300”, navodi se u saopštenju Kremlja.

Bolton je rekao da se u Siriji nalaze američke snage zbog čega postoji zabrinutost i dodao da Izraelci imaju legitimno pravo da se brane od iranske agresije.

“Izraelci imaju legitimno pravo da se brane protiv iranske agresije, i svi pokušavamo da smanjimo tenzije i mogućnost velikih novih neprijateljstava”, rekao je Bolton, uz ocenu da bi isporuka ruskog sistema raketne odbrane bila “velika greška” i dodao da će američke snage ostati u regionu dok Iran “ne ode” iz Sirije.

Ruski avion Iljušin Il-20 oborila je greškom prošlog ponedeljka sirijska protivavionska odbrana u pokušaju da se suprotstavi napadu četiri izraelska aviona F-16 na oružano postrojenje kraj lučkog grada Latakije. U avionu je poginulo 15 ruskih vojnika.

Netanjahu: Ruski S-300 u neodgovornim rukama ugroziće region

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovorao je s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o razmeštanju ruskog protiv-avionskog raketnog sistema S-300 u Siriji i upozorio ga da će stavljanje unapređenog oružja u neodgovorne ruke ugroziti region.

Netanjahu je najavio da će Izrael nastaviti da štiti svoje interese, preneli su izraelski mediji.

On je ponovio stav Izraela da je Sirija odgovorna za obaranje ruskog vojnog aviona prošle nedelje, dok Iran takođe snosi odgovornost, jer destabiliše region.

Ambasada Rusije u Tel Avivu je objavila na Tviteru da je Putin naglasio Netanjahuu da je odluka Rusije da ojača vazdušnu odbranu Sirije u skladu s “trenutnom situacijom” i da je “cilj da eliminiše potencijalanu pretnju po život ruskih vojnika”.

Putin je rekao Netanjahuu da su akcije Rusije usmerene na zaštitu ruske vojske, saopštio je Kremlj, kako su prenele agencije.

(Beta)

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …