Home / AKTUELNO / AMFILOHIJE: UKRAJINSKI SCENARIO KOJI BI SE PONOVIO NA BALKANU- ZNAČIO BI OBJAVU RATA SPC!

AMFILOHIJE: UKRAJINSKI SCENARIO KOJI BI SE PONOVIO NA BALKANU- ZNAČIO BI OBJAVU RATA SPC!

Mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da bi pokušaj Vaseljenske patrijaršije da ukrajinski scenario ponovi na Balkanu, „značio objavu rata SPC“.

On, međutim, ističe da ne veruje da bi model ukrajinskog raskola mogao da se ponovi na Balkanu ili Crnu Goru.

„Ne verujem da bi model ukrajinskog raskola mogao da se ponovi na Balkanu ili u Crnoj Gori. Dedeić (mitropolit Mihajlo nepriznate CPC) je raščinjen od vaseljenskog patrijarha.

Što se tiče Makedonije, poslije svih događaja u Ukrajini, ne očekujem da svojim dejstvima Carigrad objavi rat Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a to bi bila objava rata Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Poslije Ukrajine je moguće sve očekivati, ali nadam se da do toga neće doći“, rekao je Amfilohije u intervjuu agenciji Tass.

Kako se navodi na sajtu Mitropolije, Amfilohije je izrazio žaljenje što na vaseljenskog patrijarha, uticaj da ide u određenom pravcu, „vrši grupa ne najdostojnijih mladih mitropolita, ambicioznih ljudi“ i dodao da je razgovarao sa ozbiljnim ljudima iz Grčke i drugima koji su takođe nezadovoljni tim uticajem na vaseljenskog patrijarha.

„On je čovek u godinama i trudi se da učvrsti svoje prvenstvo, ali u samoj stvari dovodi poziciju svoje Patrijaršije pod veliku opasnost. U to nema nikakve sumnje.

Na carigradskom prestolu bili su veliki jerarsi kao Sveti Jovan Zlatousti ili Sveti Grigorije Bogoslov, ali bilo je i jeretika; nepogrešivih u Crkvi nema“, rekao je mitroplolit.

Prema njegovim rečima, Crkva se vraća u predkonstantinovski period, u kome jedinu vlast u Crkvi može da ima Vaseljenski sabor.

„Konstantinopoljski patrijarh jedini može da sazove Vaseljenski sabor, ali ako nastavi sa ovakvim delovanjem, izgubiće i tu čast“, smatra Mitropolit.

(Tanjug)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …