Home / AKTUELNO / TENZIJE KLJUČAJU- IRAN POSLAO JASNU PORUKU, REGION STREPI OD RATA: NEĆEMO SE POVINOVATI AMERICI

TENZIJE KLJUČAJU- IRAN POSLAO JASNU PORUKU, REGION STREPI OD RATA: NEĆEMO SE POVINOVATI AMERICI

Zbog rastućih tenzija na području Bliskog istoka, Sjedinjene Američke Države su zajedno sa Izraelom izvele testiranje raketa dugog dometa na Aljasci, sa ciljem uvećanja vojne bezbednosti.

Nekoliko dana ranije, Iran je uspešno testirao svoje balističke rakete srednjeg dometa i tako, čini se, uznemirio ostale aktere u regionu.

Iran je ovim potezom poslao jasnu poruku da se neće povinovati američkim zahtevima u pogledu okončanja programa nuklearnog naoružanja.

Zajednički test sistema odbrane Sjedinjenih Američkih Država i Izraela je, sa druge strane, označen kao važna prekretnica u saradnji američke i izraelske vojske. Nakon izvedenog testiranja, čelnik američke agencije za raketnu odbranu, Džon Hil, je rekao da ovi uspešno izvedeni testovi predstavljaju značajan momenat u razvoju ove vrste naoružanja.

– Ovaj veliki uspeh na Aljasci uliva nadu da će Izrael u budućnosti moći da eliminiše svaku pretnju u regionu. Mi smo posvećeni pomaganju izraelskoj vladi u unapređivanju njenog protivraketnog sistema, izjavio je Hil.

Moše Patel, direktor izraelske organizacije za raketnu odbranu istakao je uspešnost izvedenog testiranja i izjavio da bi sistem „Arrow 3“ mogao biti od koristi obema zemljama u njihovom suočavanju sa pretnjama.

Napetosti rastu na Bliskom istoku, a Teheran i Vaštington nastavljaju sukobe zbog povlačenja predsednika Trampa iz sporazuma o nuklearnom naoružanju.

Podsećamo, ovaj sporazum je postignut u vreme drugog mandata Baraka Obame i bio je usmeren na nadgledanje i kontrolu iranskih nuklearnih potencijala.

Početkom ovog meseca, predsednik Tramp je najavio novi paket sankcija za Iran, nakon što je vlada u Teheranu objavila da će premašiti količinu obogaćenog uranijuma u odnosu na onu koja je bila predviđena sporazumom.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Zarif upozorio je da će Bliski istok „eksplodirati“ i pozvao Vašington da obustavi naoružavanje država u regionu.

U razgovoru za „NBC“, ministar Zarif je rekao:

– Američko naoružanje ulazi u naš region, što stvara uslove za eskalaciju sukoba. Ako žele da razgovaraju o našim raketama, moraju da prestanu da prodaju oružje – ocenio je iranski ministar.

Američki državni sekretar, Majk Pompeo, ponudio je da otputuje u Teheran i razgovara sa tamošnjim režimom, ali njegova je njegova ponuda navodno odbijena.

Pompeo je nedavno na Tviteru napisao: „Ne plašimo se dolaska ministra Zarifa u SAD. On ovde može slobodno da govori i izrazi svoje mišljenje. Zašto onda meni to isto nije dozvoljeno u Iranu? Šta bi bilo ako bi njegovi ljudi čuli pravu istinu, bez ulepšavanja?“

Sekretar Pompeo je iskoristio ova dešavanja da pozove američke partnere poput Japana, Velike Britanije i ostalih da formiraju pomorski savez radi zaštite brodova u prolazu Hormuz, kako se više ne bi ponovilo ono što se nedavno desilo britanskom tankeru.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …