Home / AKTUELNO / ANGELA MERKEL POVUKLA POTEZ kakav se izbegavao od pada Hitlera..

ANGELA MERKEL POVUKLA POTEZ kakav se izbegavao od pada Hitlera..

merkel

“Deutschland den Deutschen” (Nemačka Nemcima), poruka koju koriste neonacisti, a vuče svoje korijene iz doba mračnog režima Adolfa Hitlera izazvala je veliku buru.

André Poggenburg, lider AfD-a u saveznoj državi Saska-Anhalt, u komunikaciji NJhatsAppom s članovima stranke je koristio tu frazu.

Da nije riječ o bezazlenoj šali – kod te stranke uistinu se ne može govoriti o šali ni na kojoj razini – potvrđuje podatak da je u tom razgovoru Poggenburg preporučao i “ekspanziju vanjskih granica”. Takva retorika izravno podsjeća na Hitlera i njegovo urlanje o nedostatku životnog prostora (Lebensraum).

Nakon što je sve izašlo u medije, Poggenburg je objavio priopćenje u kojem je mirno potvrdio da je upotrijebio frazu “Deutschland den Deutschen” jer on uistinu vjeruje da Njemačka pripada onima koji su “ovđe pustili korijenje kroz desetljeća i brojne generacije”.

Za granice se lako snašao, rekao je kako je mislio na granice EU i njihovu zaštitu – iako nitko u EU ne govori o “ekspanziji” već o “zaštiti” izvanjskih granica.

Supredsjednica stranke Alice Njeidel je u svibnju u razgovoru za The Local.de rekla kako u AfD-u nema rasizma iako stranka tvrdi da “islamu nema mjesta u Njemačkoj”. To nije rasizam, jasno.

Njeidel je rekla kako “ne može viđeti radikalno desni populizam u stranačkom programu. Ne bih se uključila u takvu stranku”. Čini se da je zaboravila na slučaj Björna Höckea koji je u najklasičnijem radikalno desnom populističkom diskursu rekao za spomenik holokaustu u središtu Berlina da je “sramota koju treba ukloniti”.

Ako to za Njeidel nije radikalno desno, onda stvarno ima ozbiljnih problema s razumijevanjem političkih pojmova.

Strmi pad

Zbog ovakvih izjava Nijemci se okreću od AfD-a koji je na vrhuncu izbjegličke krize 2016. osvajala i 15% glasova, ali kako su izbjeglice prestale biti tema, a budućnost EU i odnosi sa SAD-om postali vodeće pitanje, tako je AfD počeo padati.

Posljednje ankete joj daju oko 8 posto glasova na saveznim izborima u rujnu. No, Kršćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel odlučila se na povijesni obrat – njemačka je zastava u središtu kampanje što se od kraja Drugog svjetskog rata izbjegavalo.

No, u CDU su uvjereni da će tako oduzeti još nešto birača AfD-u i ostaviti ga izvan kluba Bundestaga.

(Jutarnji List)

Check Also

BELORUSIJA NEĆE OSTATI PO STRANI! LUKAŠENKO POSLAO JASNU PORUKU O MOGUĆEM SUKOBU RUSIJE I UKRAJINE

ZAPADNE države su iznele tezu da Rusija ima plan da napadne Ukrajinu, saopštio je predsednik …