Home / AKTUELNO / APOKALIPSA U EVROPI: Nevreme razara sve pred sobom, epski potop u Moskvi, u Berlinu nešto slično nisu videli 110 godina (VIDEO)

APOKALIPSA U EVROPI: Nevreme razara sve pred sobom, epski potop u Moskvi, u Berlinu nešto slično nisu videli 110 godina (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug
Sa doslaskom leta Evropa se suočava sa promenljivim vremenom. Temperature osciliraju, a pojedine države je pogodila i stašna oluja. Nevreme je jutros zabeleženo Poljskoj, Češkoj, Ukrajini i Nemačkoj, a trenutno prolazi kroz glavni grad Rusije.

„Epski potop“, koji su juče prognozirali meteorolozi, već se beleži u prestonici. Crni oblaci su se nadvili i nad Moskvom. Gromovi pucaju, pojačava se vetar.

Ranije je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije upozorilo da vetar tokom oluje može da dostigne i 24 metra u sekundi. Spasioci pozivaju građane da budu oprezni i bez krajnje nužde ne izlaze iz kuće, prenosi Sputnjik.

Najmanje četiri ošobe, među kojima dva vatrogasca, povređene su u nevremenu koje je još juče pogodilo Poljsku, javlja Radio Poljska.

Oko 125.000 domaćinstava ostalo bez elektirčne energije, a 29.000 vatrogasaca pozivano je više od 6.000 puta tokom protekle noći da intevrenišu.

U nevremenu je oboreno 5.000 drveća i oštećeno oko 500 krovova. Državne službe upozoravaju da će nevreme biti nastavljeno i danas, prenose Agencije.

Berlinski vatrogasci proglasili su vanredno stanje u nemačkoj prestonici nakon što su primili na stotine telefonskih poziva zbog poplavljenih podruma i podzemnih garaža, saopšteno je iz hitne službe u Berlinu.

Kako piše “Bild” kiša koja je juče pala i nastavila da pada i jutros, u Berlinu nije viđena poslednjih 110 godina.

List piše da je na nemačku prestonicu juče palo 150 litara vode po kvadratnom metru

U proseku, u Berlinu godišnje padne oko 580 litara kiše. To znači da se za samo 18 sati sručila četvrtina godšnjeg proseka – piše sajt “Thelocal.de”.

U istočnim saveznim državama Brandenburg i Tiringija, kao i u Hanoveru i još nekoliko manjih gradova takođe je prijavljeno da su neke kuće i ulice poplavljene usled obilnih padavina. Obilne kiše očekuju se i u petak i subotu.

Slično nevreme pogodilo je danas i Hrvatsku. Na udaru su se našli grad Zagreb i njegova okolina.

Oluja ovih razmera je juče pogodina našu zemlju. U Novom Sadu se desio pravi potom, a tokom nevremena nastradala je jedna osoba.

Pogledajte video:


(Telegraf.rs)

Check Also

POJAVIO SE SVEDOK KOJI TVRDI DA SE ZNA KO JE UBIO GARDISTE (VIDEO)

Advokat porodica ubijenih gardista Predrag Savić izjavio je u Danu uživo da se “polako kruni …