Home / AKTUELNO / Početak bitke za spas srpskog sela: Vlada počinje da daje ovaj ogromni novac srpskim seljacima…

Početak bitke za spas srpskog sela: Vlada počinje da daje ovaj ogromni novac srpskim seljacima…

dinari- novac- pare

 

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, otvorio je danas na beogradskom Trgu Republike prvi Sajam zadrugarstva uoči 1. jula, Međunarodnog dana zadrugarstva. Tom prilikom, Krkobabić je kazao da je Vlada Srbije opredelila 25 miliona evra za revitalizaciju postojećih i otvaranje novih zadruga.

Ovo je početak bitke za spas srpskog sela. Hoćemo da objedinimo i unapredimo zadrugare, kako bi oni postale robni proizvođači.

Novi predsednik Vlade u svom ekspozeu potencira razvoj zadruga, sela, ruralnih područja i ljudi koji žive od malih i usitnjenih parcela – rekao je ministar Krkobabić obraćajući se prisutnim zadrugarima i građanima i dodao da je vreme za „novu agrarnu politiku i novu agrarnu reformu“.

On je rekao da je da državnu zemlju koju Srbija koju imamo, vlada želi da podeli mladim zemljoradnicima.

Hajde da im ustupimo po 20 hektara, kako bi bili svoji na svome. Da srpska zemlja ostane Srbima i građanima Srbije – poručio je Krkobabić.

Inicijativu za obnovu zadruga u Srbiji pozdravio je akademik Dragan Škorić, predsednik Odbora za selo SANU i tom prilikom rekao:

– Srbija organizovana u zadruge, sa toliko zadruga koliko ima sela, moći će da napreduje i konkuriše na domaćem i svetskom tržištu. Želja mi je da naši zadrugari budu vodeći tim u promenama na selu Srbije – kazao je Škorić.

Predsednici Zadružnog saveza Srbije i Zadružnog saveza Vojvodine, inicijativu vlade da se oživi srpsko zadrugarstvo, okarakterisali su kao znak “da smo svi zajedno krenuli u dobro pravcu“.

Plan vlade je da u naredne tri godine u 500 velikih sela bude formirano 500 zadruga, za šta se planira 25 miliona evra, a sredstva su budućim zadrugarima dostupna putem javnog konkursa koji je nedavno rapisan.

U zemljama Evropske unije registrovano je više od 90 miliona članova zadruga, a u svetu više od 800 miliona.

U Republici Srbiji, prema podacima Agencije za privredne registre, trenutno je aktivno oko 1.600 zemljoradničkih zadruga, a veliki broj zadruga u Srbiji nestao je u procesu tranzicije.

(Agencije)

Check Also

DANAS DVA VELIKA PROTESTA U BEOGRADU

Nakon jučerašnje blokade puteva širom Srbije, danas će u Beogradu biti održana dva protesta – …