Home / AKTUELNO / APOKALIPTIČNE SCENE IZ ČIKAGA: BESKUĆNICI UMIRU NA -55*, A NAJGORE TEK DOLAZI (VIDEO)

APOKALIPTIČNE SCENE IZ ČIKAGA: BESKUĆNICI UMIRU NA -55*, A NAJGORE TEK DOLAZI (VIDEO)

Dok se temperatura na srednjem zapadu SAD spušta na minus 53 stepena, stručnjaci upozoravaju da će biti hladnije nego na Antarktiku i savetuju ljudima da ne izlaze napolje ni na nekoliko minuta. 

Najmanje 55 miliona stanovnika SAD suočiće se narednih dana sa istorijskim hladnoćama, a apokaliptične slike već stižu iz Čikaga, Mičigena, Viskonsina, Alabame, Ajove i drugih.

Naučnici ovako niske temperature objašnjavaju meteorološkim fenomenom „polarnim vorteksom“, a ovako niske temperature događaju se jednom u 25 godina.

U američkoj državi Ajovi nadležni upozoravaju građane da „izbegavaju duboko disanje i da govore minimalno“ ukoliko izlaze na otvoreno.

Na hiljade škola je zatvoreno, najviše na području severozapada SAD. Osim škola zatvorene su i brojne vladine agencije, kao i firme, a radnicima je rečeno da ostanu kod kuće.

Policija javlja i o porastu kriminala na ulicama Čikaga, gde lopovi navodno ljudima prete pištoljima i kradu im jakne i bunde.

U ovom gradu su se zaledile i šine na prugama, pa nadležni bukvalno pale vatru kako bi ih osposobili.

Ova hladnoća posebno će pogoditi beskućnike na ulicama, koji su sibirsku zimu dočekali oskudno obučeni. Samo na ulicama Čikaga procenjuje se da ima oko 80.000 ljudi bez krova nad glavom.

Prema poslednjim informacijama, najmanje 14 beskućnika je preminulo zbog hladnoće i smrzavanja.

Zvaničnici su rekli da su otvorili dodatna mesta kao skloništa, ubacili još kreveta a timovi volontera radili su preko noći čitave nedelje, pozivajući beskućnike da se sklone.

Biblioteke, policijske stanice i razni centri koristili su se kao mesta za zagrevanje.

– Niko kome je potreban siguran ili topao boravak neće biti odbijen. Niko – rekao je Rahm Emanuel, gradonačelnik Čikaga, tokom brifinga o lošem vremenu

U sredu na četvrtak, kada se prognozira najhladnija noć, pet buseva će voziti tokom čitave noći oko Čikaga, kako bi ljudima koji nisu uspeli da nađu sklonište omogućili da budu na toplom.

Naučnici objašnjavaju da su niske temperature posledica porasta temperature u stratosferi iznad Severnog pola na visinama između 20 i 30 kilometara.

Uzrok je kovitlac arktičkog vazduha koji se odvojio od polarnog vrtloga a koji inače kruži iznad Severnog pola.

Check Also

VELIKI UDAR: STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA SLEDI DRASTIČAN PAD STANDARDA..!

Poslednjih nedelja, cene osnovnih životnih namirnica i goriva drastično su skočile. Za naredni period se …