Home / AKTUELNO / AUSTRIJA UVODI OBAVEZNU VAKCINACIJU OD 1. FEBRUARA I ZATVARANjE CELE ZEMLjE OD PONEDELjKA

AUSTRIJA UVODI OBAVEZNU VAKCINACIJU OD 1. FEBRUARA I ZATVARANjE CELE ZEMLjE OD PONEDELjKA

Austrija će u ponedeljak uvesti potpunu 10-dnevnu blokadu zemlje u pokušaju da se izbori sa novim talasom koronavirusa. Vlada je takođe naredila da se celokupno stanovništvo vakciniše od 1. februara.

Danas je konzervativni kancelar Aleksandar Šalenberg na konferenciji za novinare rekao da će potpuna blokada zemlje početi u ponedeljak i da će trajati prvih 10 dana.

On je naveo da bi se ograničenja mogla produžiti ako stope zaraze ne počnu da opadaju, ali je insistirao da zatvaranje neće biti duže od 20 dana.

Mere se tiču celokupnog austrijskog stanovništva. Vlada je već uvela delimično zatvaranje nevakcinisanih u nastojanju da smanji stopu hospitalizacije usred porasta slučajeva koronavirusa.

Šalenbergova najava usledila je nakon sastanka devet guvernera država, od kojih su dva već obećala da će u ponedeljak uvesti potpunu blokadu u svojim regionima.

Kancelar je takođe najavio da će vakcinacije biti obavezne od 1. februara.

„Nismo uspeli da ubedimo dovoljno ljudi da se vakcinišu. Predugo smo ja i drugi pretpostavljali da možete ubediti ljude da se vakcinišu“, dodao je on, obrazložući odluku.

Šalenberg je rekao da žali zbog političkih snaga, radikalne opozicije i lažnih vesti koje se bore protiv vakcinacije.

Austrija ima jednu od najnižih stopa vakcinacije u zapadnoj Evropi, sa 65 odsto vakcinisanih protiv smrtonosnog virusa, prema podacima univerziteta „Džons Hopkins“.

(RT)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …