Home / AKTUELNO / BELORUSKA VOJSKA ULAZI U ISTOČNU UKRAJINU!

BELORUSKA VOJSKA ULAZI U ISTOČNU UKRAJINU!

Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej je u intervjuu za ruski list Izvestija rekao da je Minsk spreman da pošalje svoju vojsku u region Donbasa.

“Belorusija održava neutralan i iskren stav prema svim učesnicima sukoba“, izjavio je beloruski šef diplomatije.

Osim Makeja, takav stav podržava i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji je u više navrata od početka konflikta u Donbasu govorio istu frazu: “Tamo ginu naši ljudi. Isti kao mi!“.

Svrha slanja beloruske vojske u žarište Donbasa bi bila mirovna misija. Makej je rekao da je predsednik Lukašenko spreman da raširi format pregovora u Minsku, i da je čak spreman da uključi i SAD ako će to doprineti miru u regionu.

“To je konflikt u našem regionu, u našoj porodici, u pravom smislu te reči. Zato kao pomoć sukobljenim stranama rešenje može biti slanje mirotvoraca“, kazao je Makej.

On je naglasio da mirno regulisanje konflikta nema alternativu i da se Belorusija drži tog stava od početka konflikta.

Podsećamo da su diplomatski odnosi Ukrajine i Rusije od početka konflikta na veoma lošem nivou, Kijev je povukao ambasadora iz Moskve, a jedini most između Kijeva i Moskve u diplomatskom smislu je Ambasada Republike Belorusije u Moskvi, koja je preuzela na sebe odgovornost da uspostavlja diplomatske odnose između Rusije i Ukrajine.

Uvođenje mirotvoraca u Donbas je podržao i predsednik Rusije Vladimir Putin, ali on ima nesuglasice sa zapadnim zemljama oko toga da li mirotvorci treba da budu naoružani ili ne.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …