Home / AKTUELNO / Berlin menja politiku- Albanci u šoku!

Berlin menja politiku- Albanci u šoku!

putin- merkel

Nemački vicekancelar i šef diplomatije Zigmar Gabrijel, posle prijateljske posete Beogradu, otišao u Prištinu i poručio Hašimu Tačiju da ‘vojsku Kosova’ ne može da formira bez saglasnosti Srbije!

Nemačka kancelarka Angela Merkel odlučila je, po svemu sudeći, da iz korena promeni svoju politiku na Balkanu i uvaži interese Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji.

Ono što se doskora činilo potpuno nemogućim juče se desilo – najbliži saradnik Angele Merkel, nemački vicekancelar i šef diplomatije Zigmar Gabrijel u Prištini je poručio Hašimu Tačiju da „vojsku Kosova“ ne može da formira bez saglasnosti Srbije!

Sagovornici Informera ocenjuju da je ovo zaista veliki zaokret u nemačkoj spoljnoj politici, ali i još jedna u nizu velika diplomatska pobeda naše zemlje.

Opasno za Srbe

Zigmar Gabrijel, koji se u Prištini sastao sa Tačijem i premijerom lažne države Kosovo Isom Mustafom, jasno je naglasio da „vojska Kosova“ može biti uspostavljena samo iz dozvolu Beograda.

– Kosovska vojska može biti formirana samo u skladu sa propisima i u dogovoru sa srpskom stranom. Naš ambasador ovde informisan je o svim postignućima Kosova, ali reforme moraju biti nastavljene, pre svega u pravosudnom sistemu.

Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa treba nastaviti, jer je to najbolje za mir i stabilnost u regionu – podvukao je Gabrijel, dodajući da ne isključuje mogućnost izbijanja novih sukoba na Balkanu u slučaju da neka od zavađenih strana povuče ishitren i neodmeren potez.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić kaže da je ovo svakako veliki diplomatski uspeh naše države.
– Predočili smo vicekancelaru Gabrijelu veliki rizik formiranja „vojske“ na Kosovu. Objasnili smo mu koliko bi to bilo opasno za sve, a ne samo za Srbe.

Očigledno je nemački zvaničnik ozbiljno shvatio upozorenje i mi smo mu zahvalni na tome. Osim toga, Srbija danas ima neuporedivo bolju poziciju na međunarodnom planu, odnosno stranci imaju znatno više poverenja u nas u odnosu na period od pre 2012. – podvlači Dačić.

Problemi u prevodu

Na konferenciji za medije Zigmara Gabrijela i Ise Mustafe dogodio se manji incident zbog kojeg se premijer lažne države Kosovo morao izviniti gostu:
Molim vas za oproštaj. Došlo je do tehničkog problema, pa deo prevoda nije uspeo. Ali hvala na podršci koju nemačka vlada daje državi Kosovo – promucao je Mustafa.

Priština se zanosi

Direktor Instituta za međunarodnu bezbednosti Orhan Dragaš slaže se u oceni da je ovo značajan diplomatski uspeh Srbije.

– Uspeh je utoliko veći posebno jer su pre nemačkog zvaničnika isti odgovor albanskim liderima na Kosovu u vezi sa vojskom dali i predstavnici SAD i NATO pakta. Naravno da je i sam Tači savršeno svestan da bez saglasnost Srbije na Kosovu ne može da formira „vojsku“ – zaključuje Dragaš.

(Informer)

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …