Home / AKTUELNO / Ukoliko vam se desi da na putovanju izgubite dokumenta, evo šta trebate da radite!

Ukoliko vam se desi da na putovanju izgubite dokumenta, evo šta trebate da radite!

Ne bismo da baksuziramo, ali pročitajte za svaki slučaj – šta da radite ako, daleko bilo, izgubite dokumenta u inostranstvu.

voznja-vozacka-dozvola

Pošto bez validnog dokumenta nije moguće nastaviti putovanje niti se vratiti u Srbiju, neophodno je o krađi ili nestanku dokumenta – pasoša, lične karte i vozačke dozvole – obavestiti policiju zemlje u kojoj se nalazite i zatražiti izdavanje potvrde da je prijavljen gubitak, odnosno krađa.

U nekim od zemalja EU i potpisnica Šengenskog sporazuma policijski organi neće izdati takvu potvrdu ukoliko naši državljani ne znaju broj pasoša, lične karte ili vozačke dozvole, pa je poželjno kod sebe imati fotokopiju dokumenta, ili znati broj isprave čija krađa se prijavljuje, piše na sajtu Auto-moto saveza Srbije.

Prijava nestanka isprava se ne može obaviti u nekoj drugoj zemlji EU čiji organi, sa pravom, odbijaju da izdaju potvrdu o nestanku isprave.

KOLIKE SU KAZNE

Lice koje prelazi unutrašnju granicu Šengenskog područja i ulazi na teritoriju bilo koje zemlje potpisnice bez putne isprave, čini prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna u iznosu od 200 do 1200 eura.

DOKUMENT SA KOJIM SE MOŽETE VRATITI U SRBIJU

Nakon dobijanja potvrde iz policije o prijavi nestanka ili krađe putne isprave, neophodno je da se obratite najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u zemlji u kojoj ste ostali bez dokumenata.

Tamo bi trebalo da vam izdaju putni list, dokument sa kojim se možete vratiti u Srbiju.

Sa putnim listom ne može se putovati u druge zemlje, jer ovaj dokument važi isključivo za povratak u Srbiju.

Važno je znati da bezvizni režim EU ne važi i za putne listove, za većinu zemalja EU, pa je potrebno, pre povratka u Srbiju, pribaviti vize zemalja kroz koje će se tranzitirati.

PROCEDURA IZDAVANjA PUTNOG LISTA

Osim potvrde iz policije, u diplomatsko-konzularno predstavništvo Srbije treba poneti i:
– uverenje o državljanstvu (a pošto ga skoro niko nema kod sebe, može neko faksom da ga pošalje)

– dokaz identiteta: dokument sa fotografijom, kao što su lična karta ili vozačka dozvola, a mogu i dva svedoka sa važećim pasošima Srbije
– tri fotografije, slikane u odgovarajućem formatu

AKO NEMATE DOVOLjNO NOVCA

U slučajevima kada su naši državljani ostali bez novčanih sredstava, ili kada ih nemaju dovoljno da plate novčane kazne za učinjeni prekršaj u zemljama EU, zbog čega su im, na osnovu zakona zemalja prijema, privremeno, zadržane putne isprave, postoji mogućnost da rodbina ili prijatelji uplate novac.

Novac se uplaćuje na račun najbližeg diplomatsko-konzularnom predstavništva Republike Srbije, koje im potom može isplatiti novac lično ili mogu da se obrate Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu, gde će dobiti precizne informacije kako da se, u svakom konkretnom slučaju, novac najbrže dostavi.

AKO NEMA NAŠE AMBASADE

Ako se nalazite u zemlji u kojoj nema srpske ambasade, prvo se lično javite policiji zemlje u kojoj se nalazite, a potom telefonom pozovite predstavništvo koje vam je najbliže. Oni su dužni da u najkraćem roku, u saradnji sa policijom u Srbiji i policijom zemlje u kojoj ste, obave proveru podataka i dostave vam putni list.

(Srbija Danas / Mondo)

 

Check Also

DAVILI GA KOLENOM: DEMONSTRANTI U BEOGRADU SPASILI MLADIĆA, DOK SU GA HAPSILI “CIVILI”! (VIDEO)

Devojka koja je očigledno bila sa njim u društvu, vikala je „civilima“ da ga puste, …