Home / AKTUELNO / BITNA VEST ZA SVE KOJI IMAJU KREDIT U ŠVAJCARCIMA: Evo šta će se desiti sa FRANKOM posle Bregzita!

BITNA VEST ZA SVE KOJI IMAJU KREDIT U ŠVAJCARCIMA: Evo šta će se desiti sa FRANKOM posle Bregzita!

svajcarci- novac- pare
Švajcarska centralna banka je intervenisala danas na deviznom tržištu kako bi stabilizovala franak, koji se smatra sigurnim utočištem za investitore, nakon glasanja Britanaca za napuštanje Evropske unije.

– Posle glasanja Ujedinjenog Kraljevstva da napusti EU, švajcarski franak je bio pod pritiskom – navela je banka u saopštenju, dodajuci da je – intervenisala na deviznom tržištu kako bi stabilizovala situaciju i da će i dalje biti aktivna na tržištu, prenosi agencija Frans pres.

Budući da je ishod britanskog referenduma postao jasan, švajcarski franak je naglo ojačao u odnosu na evropsku jedinstvenu valutu, i trgovao se na nivou od 1,06 franaka za evro jutros u 05:00 časova po Griniču, u odnosu na nivo od 1,10 franaka za evro samo sedam sati ranije.

Nepuna tri sata kasnije (oko 07:50), franak je donekle oslabio i trgovan je na koti od 1,085 za evro.

Švajcarska valuta, koja se tradicionalno smatra sigurnim utočištem, već je beležila rast vrednosti nakon objave različitih istraživanja javnog mnjenja uoči jučerašnjeg referenduma, koja su nagoveštavala mogućnost pobede opcije “Bregzit”.

Jači franak pogađa švajcarske izvoznike, koji su prinuđeni da smanjuju troškove i snižavaju cene kako bi ostali konkurentni na međunarodnom tržištu.

Švajcarska centralna banka uvela je negativnu kamatnu stopu na depozite početkom prošle godine, nakon što je naglo napustila svoju trogodišnju politiku držanja niskog kursa franka kako bi zaštitila izvoz.

Ove odluke NBS olakšaće vam otplatu kredita u “švajcarcima”!

Švajcarska se na referendumu 1992. godine izjasnila protiv članstva u EU.

(Tanjug)

Check Also

PALA ODLUKA: OD FEBRUARA OBAVEZNA VAKCINACIJA

Austrijski parlament usvojio je večeras odluku o uvođenju obavezne vakcinacije. Doris Bures, druga predsednica Nacionalnog …