Home / TEMA DANA / DVA SCENARIJA: Evo šta izlazak Britanije iz EU znači za Balkan..

DVA SCENARIJA: Evo šta izlazak Britanije iz EU znači za Balkan..

bregzit
Ukoliko Evropska unija posle Bregzita krene da se dalje razjedinjuje proširenje će biti gurnuto ka dnu liste prioriteta, a pitanje je da li će Balkan i dalje želeti da uđe u takvu Evropsku uniju, smatra Korina Stratulat iz Centra za evropsku politiku (EPC) u Briselu.

U tom centru ocenjuju da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da ima dvojak uticaj na politiku proširenja Evropske unije.

Korina Stratulat, analitičarka EPC zadužena za Zapadni Balkan u izjavi za Agenciju Tanjug kaže da sve zavisi od toga kako će EU reagovati na Bregzit.

– Pitanje je da li ćemo krenuti da se još više približavamo ili razdvajamo u budućnosti. Ukoliko se dogodi prvo, to bi moglo da ojača politički prioritet proširenja, iako sumnjam da će i tada zemlje članice odustati od striktnosti i uslovljavanja, što znači da se sam proces proširenja neće ubrzati – ocenjuje Stratulat.

Ukoliko prevagne drugi scenario razjedinjavanja Evropske unije, to bi, prema rečima Stratulat, moglo da znači da bi proširenje moglo biti gurnuto ka dnu liste prioriteta Evropske unije.

– Međutim, tu treba postaviti i pitanje da li će Balkanske zemlje u situaciji daljeg razjedinjavanja Evropske unije i dalje želeti da se pridruže takvoj Uniji – zaključuje Korina Stratulat.

Najviši evropski zvaničnici EU u svojim prvim reakcijama posle odluke Velike Britanije da izađe iz EU naglašavaju odlučnost sada 27 zemalja članica da očuvaju jedinstvo Unije.

Istovremeno, već su se oglasile i partije krajnje desnice Francuske i Holandije, koje pozivaju svoje građane na referendumo o izlasku iz EU.

(Tanjug)

Check Also

PROCURILA INFORMACIJA ZA KOJU NIKO NIJE ZNAO: NOVAK ĐOKOVIĆ VEĆ DVE GODINE PRAVI LEK PROTIV KORONE

NAJBOLJI teniser sveta Novak Đoković deportovan je sramnom odlukom Saveznog suda Australije, pod lažnom optužbom …