Home / AKTUELNO / BOSNI I HERCEGOVINI PRETI CEPANJE NA TRI DELA: DODIK PODRŽAO HRVATE!

BOSNI I HERCEGOVINI PRETI CEPANJE NA TRI DELA: DODIK PODRŽAO HRVATE!

Hrvati u BiH bi vrlo brzo, nezadovoljni izborom Željka Komšića, mogli da zatraže svoj entitet. To bi definitivno pocepalo BiH, upozoravaju stručnjaci.

Bosni i Hercegovini preti cepanje na tri dela, odnosno stvaranje trećeg – hrvatskog entiteta! Hrvati, naime, smatraju da im je Željko Komšić nametnut za predstavnika u Predstavništvu BiH, te da oni oni time mnogo gube na svojim pravima.

Nakon Komšićevog izbora, Hrvati su čak organizovali i proteste, tvrdeći da je on izabran bošnjačkim glasovima, „čime je grubo prekršena njihova izborna volja„.

Opasna igra

A kap koja je prelila čašu bila je Komšićeva najava da će BiH tužiti Hrvatsku zbog Pelješkog mosta, zbog čega je reagovao i novoizabrani srpski predstavnik u Predsedništvu Milorad Dodik rekavši da on takvu tužbu neće podržati. Dodika je, takođe, razbesnela i Komšićeva izjava kojom je Srbiji poručio da je Kosovo nezavisna država. Zato mu je očitao bukvicu, poručivši mu da je malo prenaglio u svađama kako s Hrvatskom tako i sa Srbijom, što otežava mogućnost da novo Predsedništvo BiH profunkcioniše kao partner državama regiona.

– Komšić Hrvatskoj preti tužbom zbog Pelješkog mosta, a Srbiji da treba da prizna samoproglašeno Kosovo. Svakako da to umanjuje šansu za bilo kakav politički proces na regionalnom nivou – kazao je Dodik. On je rekao i da Komšić nije autentični predstavnik hrvatskih nacionalnih interesa u BiH, te da činjenica da hrvatske političke predstavnike izglasavaju Bošnjaci može biti opasna politička igra.

Opstanak doveden u pitanje

Analitičar Dževad Galijašević kaže da su Komšića na vlast sada doveli Bošnjaci, odnosno SDA, čime je opstanak BiH doveden u pitanje.

– O opstanku odlučuje dosadašnji hrvatski predstavnik u Predsedništvu Dragan Čović. Stvara se mogućnost da se napravi treći entitet i da se Bosna pocepa. Moguće je da će Hrvati izaći sa zahtevom za entitetom. To bi podelio Bosnu, Bošnjaci to ne bi prihvatili, podrazumevala bi se i promena Dejtona… Definitivno bi se onesposobile i institucije.

Hrvatski mediji

Moguća potpuna blokada vlasti

Hrvatski mediji ocenjuju da bi Komšićev izbor za hrvatskog predstavnika u BiH mogao da dovede do potpune blokade tamošnje vlasti. Upozoravaju da to može dovesti čak i do ugrožavanja mira, te da bi u tom slučaju morao da reaguje i visoki predstavnik u BiH, te da je moguća čak i intervencija vojnih snaga.

Hrvati ne ruše BiH

Mostarski sociolog Ivan Vukoja istakao je za Globus da je „notorna laž i glupost“ da Hrvati žele svoj treći entitet da bi razbili BiH:– Oni žele da žive u BiH, koja je njihova domovina i država, ali žele da im se poštuju ustavna prava. Ako Hrvati svoja prava ne mogu da ostvare kroz zajedničke institucije, rezervno rešenje je treći entitet.

Komšić nije moj predsednik

Selektor hrvatske fudbalske reprezentacije Zlatko Dalić kazao je da je „zgrožen činjenicom da je čak 200.000 Bošnjaka glasalo za Željka Komšića i da su pritom poslate jako ružne reči, pretnje i uvrede“.– Komšić nije hrvatski predsednik, niti ga Zagreb sme takvog prihvatiti. Ja se kao Hrvat iz Livna, koji je poštom glasao, osećam poniženo. BiH je moja domovina. Hrvati su dali ogromne napore za tu zemlju, i na referendumu, i 1995. Ovo što im se radi je čisto nasilje.

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …