Home / AKTUELNO / Britanci savetuju svojim državljanima da odmah napuste Severnu Koreju, jer počinje III SVETSKI RAT

Britanci savetuju svojim državljanima da odmah napuste Severnu Koreju, jer počinje III SVETSKI RAT

koreja- amerika- rat

Britanskim državljanima je savetovano na odmah napuste Severnu Koreju zbog verovatnoće da će “uskoro“ izbiti Treći svetski rat.

Bivši mornarički šef, admiral Lord Vest je upozorio da je situacija između Južne i Severne Koreje postala toliko kritična da bi britanska vrlada trebala da izda direktne naredbe za evakuaciju korejskog polustrva po hitnom postupku.

Express.co.uk izveštava: On je dodao da postoji “realan rizik“ da trenutno suprotstavljanje između Severne Koreje i SAD-a može eskalirati u stvaran sukob, što bi rezultiralo razmenom nuklearnog oružja sa “katastrofalnim“ posledicama za region.

Lord Vest je rekao da bi savetovanje britanskim državljanima da napuste ovo poluostrvo i bilizinu Japana poslalo poruku međunarodnoj zajednici da moraju da deluju kako bi sprečili izbijanje rata.

“Kada počnete da dajete savete vašim državljanima, ljudi počinju da obraćaju pažnju, i možda će Kina i neki drugi reći “O Bože, ovo je stvarno ozbiljno“,“ rekao je on za Broadcasting House sa BBC Radia 4.

Trenutno Inostrana kancelarija za putovanja i za Južnu i za Severnu Koreju ističe da tenzije “ostaju visoke“ nakon najnovijih nuklearnih i raketnih testova Severa, ali ne savetuje Britancima da napuste poluostrvo.

Međutim, Lord Vest je rekao da on strahuje da su šanse za izbijanje konflikta u regionu sada veće nego u bilo kom trenutku još od kraja Korejskog rata 1952. godine.

“Izuzetno je zabrinjavajuće. Mislim da postoji realan rizik da se desi nešto,“ rekao je on.

“Rezultati bi bili katastrofalni. Bilo bi na stotine hiljada, ako ne i milioni, mrtvih, i da, konačno bi nas uvukli u to.“

“Mislim da naša nacija ne bi bila podložna nuklearnom napadu. Mislim da bi bilo koje nuklero oružje bilo ograničeno na dva ili tri, ali to je dovoljno da izazove apsolutnu štetu jer nuklearno oružje bi trebalo da bude ratno oružje. Ono je to, po mom mišljenju, da bi rat učinilo nezamislivim.“

Najnoviji rast tenzija je usledio nakon obelodanjivanja da su američki obaveštajni analitičari zaključili da su Severnokorejci razvili nuklearnu bojevu glavu koja je dovoljno mala da se može uklopiti na balističku raketu koja bi se mogla koristiti za napad na kopno SAD-a.

To je podstaklo predsednika Donalda Trampa da izda niz strateških upozorenja da će SAD osuti paljbu na Severnu Koreju ako nastavi sa svojim pretnjama.

Pjongjang je odgovorio objavljivanjem planova za testiranje raketa u vode oko američkke pacifičke ostrvske teritorije Guam, gde su smešteni američki strateški bombarderi.

(Webtribune.rs)

 

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …