Home / AKTUELNO / Britanci „za petama“ ruskim brodovima u Lamanšu, NATO razarač uplovio u Odesu (VIDEO)

Britanci „za petama“ ruskim brodovima u Lamanšu, NATO razarač uplovio u Odesu (VIDEO)

Patrolni brod britanske mornarice „Vestminster“ upućen je u Lamanš kako bi pratio grupu ruskih vojnih brodova, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

To se dogodilo nakon što su ruski brodovi ušli u „zonu nacionalnih interesa“ zemlje, navodi se u saopštenju portparola britanskog Ministarstva.

Pritom, Ministarstvo odbrane Velike Britanije napominje da se ovaj događaj ne može nazvati incidentom, a slanje broda za pratnju predstavlja rutinsku proceduru u takvim slučajevima.

Ovo nije prvi takav slučaj u poslednjih nekoliko nedelja. Krajem decembra, britanska fregata „St. Albans“ pratila je rusku fregatu „Admiral Gorškov“ kada se ruski brod nalazio u blizini britanskih teritorijalnih voda u Severnom moru.

Američki razarač „Karni“ DDG-64 uplovio je u luku Odese, piše ukrajinski internet-magazin „Dumska“.

„U dok novog teretnog terminala odeske luke uplovio je američki razarač ’Karni‘ DDG-64 kao prvi brod NATO-a koji je u novoj godini posetio Odesu“, navodi se u saopštenju.

Magazin, pozivajući se na komandu 6. američke flote saopštio je da je cilj posete „izvođenje operacije za osiguranje bezbednosti na moru i jačanja kombinovane spremnosti i vojno-pomorskog potencijala među saveznicima i partnerima NATO-a“.

Prema podacima magazina, u julu 2017. godine ovaj razarač je učestvovao u međunarodnim vojnim vežbama „Si briz 2017“, kada se na njemu našao i predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Ranije je predsednik Ruskog pokreta za podršku flote Mihail Nenašev rekao da uplovljavanje američkog razarača sa sistemom protivraketne odbrane „Egis“ u Crno more nije prijateljski gest u odnosu prema Rusiji.

Pogledajte video:


Check Also

HAOS U BRISELU: DESETINE HILjADA NA ULICAMA, SUKOBI S POLICIJOM, SUZAVAC.. (VIDEO)

Na desetine hiljada ljudi marširalo je danas centrom Brisela u znak protesta zbog pooštrenih ograničenja …