Home / AKTUELNO / BRITANCI ZALEĐENI, AMERIČKI OBAVEŠTAJCI SAZNALI: Putin pripremio nuklearni “Satan 2”, evo gde počinje rat..

BRITANCI ZALEĐENI, AMERIČKI OBAVEŠTAJCI SAZNALI: Putin pripremio nuklearni “Satan 2”, evo gde počinje rat..

U izveštajima poslednjih godinu dana se pojavljivao niz nuklearnih projekata u Rusiji, koji bi trebalo sve da uplaše.
rat- putin- rusija- vojska
Američki obaveštajni zvaničnici su otkrili da se obnavljaju ili grade komandno-kontrolni bunkeri otporni na nuklearne bombe, u i oko Moskve, pišu britanski mediji.

Takođe je prijavljena i konstrukcija na planini Jamantau, na udaljenim planinama Urala, gde se, veruje SAD, nalazi podzemni kompleks od oko 1.036 kvadratnih kilometara koji može da udomi vojne komandante i elitu ruske vlade.

Ali veći razlog za brigu Britancima i zapadnom svetu su nove ruske međukontinentalne balističke rakete Satan-2, koje bi se uskoro mogle pozicionirati u pravcu Zapada.

Najmoćnija nuklearka ikada razvijena je, tvrdi se, toliko je jaka da može u trenu potpuno opustošiti površinu veličine Francuske.

Još gore, Rusija je sada otkrila da postavlja nuklearke u nove vojne ispostave u istočnoj Rusiji – samo 75 kilometara od američke granice.

U međuvremenu, Putinova vojska je predstavila planove za novi bombarder koji će biti u stanju da ispusti nuklearnu bombu bilo gde u svetu iz svemira.

Ove godine RAF je presretao ruske bombardere dugog dometa Tu-95 MS – sposobne za nošenje nuklearnog oružja – na vežbama u blizini britanske obale.

Uz sprovođenje ratnih igara sa Zapadom, šefovi ratnog vazuhoplovstva Kremlja, razvijaju avion sudnjeg dana koji će služiti kao vazušni komandni centar – omogućavajući mu da zadrži kontrolu nad svojim oružanim snagama u slučaju nuklearnog rata.

Ali zašto bi Rusija rizikovala nuklearni rat?

Pa, Putin je lično raspad sovjetskog carstva javno nazavao “katastrofom.“

Bivši pripadnik KGB-a ga želi nazad i ima mnogo nuklearnog oružja.

U proteklih nekoliko godina, moćnik je dominirao nad svojim slabijim susedima – invazijom na delove Gruzije, kao i na Krim, gde je smeštena njegova mornarička flota Crnog mora.

Tamo u Siriji, Putin je vojno podržao sirijskog predsednika Bašara al-Aasada u razjarenom građanskom ratu.

Za uzvrat je dobio vazdušnu bazu i pomorsko postrojenje koje mu daje vojnu moć na Sredozemnom moru, gde prolazi većina evropskih brodova natovarena kineskom robom.

Ali NATO je besan na ono što vidi kao ponovno oživljavanje ruske agresije koja mora biti zaustavljena u svojim namerama.

To je poduprto nuklearnim raketnim štitom, sa objektima u Poljskoj, u pokušaju da obore ruske nuklearke pre nego što pogode mete u zapadnoj Evropi i SAD.

Putin je zauzvrat zapretio da će raketama uništiti poljske protivraketne stanice.

U daljoj eskalaciji NATO – uključujući i Britaniju – gradi snage na granicama Rusije, posebno u baltičkim državama.

Mnogi vojni posmatrači veruju da upravo tu nuklearni rat može da počne.

Dr Loren Tompson, vrhunski stručnjak za odbranu sa uglednog Leksington Istituta, je rekao: “Mogućnost za nuklearni rat između Amerike i Rusije ne samo da i dalje postoji, nego verovatno i raste.“

“Mesto gde je najverovatnije da počne je u budućnoj vojnoj konfrontaciji oko tri male baltičke zemlje – Estonije, Letonije i Litvanije.

U početku su američki lideri mislili da je ideološka motivacija za nuklearnu tenziju Istoka i Zapada nestala sa padom komunizma.

Ali čak i nakon što je Vladimir Putin počeo sa obnovom ruskih vojnih snaga i signalizacijom želje da povrati izgubljeni uticaj, Vašington je nastavio da mogućnost nuklearnog sukoba tretira kao dalek“, naveo je on.

(Webtribune.rs)

Check Also

HITNA VEST: “OBORILI SMO TREĆINU BIRAČKIH MESTA, RIK MORA DA PONIŠTI IZBORE”

Lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je danas da su “izbori oboreni na …