Home / AKTUELNO / BRITANSKA FLOTA U VELIKIM PROBLEMIMA: Nisu više u stanju da kontrolišu prolazak ruskih brodova kroz Lamanš- Prate ih čamcima! (VIDEO)

BRITANSKA FLOTA U VELIKIM PROBLEMIMA: Nisu više u stanju da kontrolišu prolazak ruskih brodova kroz Lamanš- Prate ih čamcima! (VIDEO)

Britanska ratna mornarica je bila podvrgnuta ogromnim kritikama u medijima, zato što su ruske brodove koji prolaze kroz Lamanš pratili samo jedan helikopter i patrolni čamac, piše The Telegraph.

Prema mišljenju stručnjaka koje citira britanski list, odsustvo fregate u Kraljevskoj ratnoj mornarici za praćenje ruskih brodova u Lamanšu stavlja pod znak pitanja sposobnost celokupne mornarice da reaguje na potencijalne pretnje. U listu se navodi da je do takve situacije dovelo smanjenje vojnog budžeta Ujedinjenog Kraljevstva.

“Pre manje od pet godina su izjavili da patrolni čamci nisu za takve zadatke Pitanje: Šta se promenilo od tada?“, list citira škotskog političara Luka Škipera.

U Ministarstvu odbrane Velike Britanije su na ove kritike odgovorili da oni imaju jednu fregatu i da se ona koristi samo kada je to potrebno.

Sve ove kritike su pokrenute kada je ruski mornarički konvoj prolazio kroz Lamanš, a njega čine veliki desantni brod “Aleksandar Ostrakovski“, brodovi za vezu “Fjodor Golovin“ i tanker “Jeljnja“, koji se vraćaju sa misije iz Sredozemnog mora, a njihov povratak u matičnu luku Severomorsk se očekuje u martu. Tokom njihovog prolaska kroz Lamanš pratili su ih britanski patrolni čamac Mersey i vojni helikopter Wildcat.

Pogledajte video:

 

Check Also

Komanda Oružanih snaga Ukrajine: Rusi nas napadaju iz devet pravaca, odjednom!

Ruske jedinice napadaju ukrajinske oružane snage u Donbasu u devet pravaca. O tome je na …