Home / AKTUELNO / BRITANSKI AMBASADOR KIF naredio Srbiji šta mora hitno da uradi! SRBIJA PRED NEVIĐENIM PRITISKOM

BRITANSKI AMBASADOR KIF naredio Srbiji šta mora hitno da uradi! SRBIJA PRED NEVIĐENIM PRITISKOM

Britanski ambasador Denis Kif otvoreno je zatražio od Srbije da protera ruske diplomate zbog navodne umešanosti Kremlja u trovanje bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala u Solsberiju u južnoj Engleskoj.

Kif traži od Beograda da diplomatski zarati sa Rusijom, što je već uradilo više od 20 država članica EU, iako nema nikakvih dokaza da su Rusi zaista odgovorni za trovanje Skripala i njegove ćerke! Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručuje da Srbiji ne pada na pamet da proteruje ruske diplomate.

Kriminalno ponašanje

Ambasador Kif u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da su dosadašnje reakcije evropskih država na trovanje Skripala izraz solidarnosti sa Britanijom, ali i osuda kriminalnog ponašanja Rusije.

– Takvo ponašanje je zajednička bezbednosna pretnja. Međunarodna podrška koju smo dobili je bez presedana u modernoj istoriji. Cenimo je jer je rezultat slobodno izražene volje naših saveznika i privrženosti zajedničkim vrednostima. Velika Britanija podržava pristupanje Srbije EU jer verujemo da i Srbija uvažava iste civilizacijske i demokratske tekovine… – rekao je Kif, koji je tako potvrdio da London traži od Beograda da protera ruske diplomate.

Na drugoj strani, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže za Informer da ucene ne prolaze u našoj državi.

– Srbija ne funkcioniše na dugme! Naš interes jeste da se sazna istina, ali nećemo po automatizmu donositi odluke koje narušavaju odnose sa Rusijom. Ima pritisaka i zahteva u vezi sa tim, ali mi vodimo nezavisnu politiku. Britanija je još u vreme nasilja nad Srbima na Kosovu tražila da se odredimo prema Rusiji i proteramo ruskog diplomatu. Samo to ih je zanimalo! Druge stvari ih ne interesuju… E pa isto tako i mi treba da vodimo računa o svojim interesima. Srbija neće proterivati ruske diplomate i to jasno i glasno kažem – izričit je Dačić.

Važna neutralnost

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da Srbija ne treba da se meša u rusko-britanske odnose.

– Pošto je iz britanske vojne laboratorije saopšteno da nema dokaza da je Rusija učestvovala u aferi, stvar je potpuno nejasna. Što se tiče proterivanja ruskih diplomata, reč je o politizaciji i interesima NATO zemalja usmerenih protiv Rusije. Nema nikakvog razloga da i mi u tome učestvujemo – zaključuje Milivojević

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …