Home / AKTUELNO / BUKTI SUKOB! ĐOKOVIĆ PROTIV NADALA I FEDERERA- RAT KOJI PRETI DA POCEPA TENIS!

BUKTI SUKOB! ĐOKOVIĆ PROTIV NADALA I FEDERERA- RAT KOJI PRETI DA POCEPA TENIS!

Na jednoj strani je Novak Đoković, dok sa druge stoje Rodžer Federer, Rafael Nadal i Endi Marej. Španska “Marka” piše o sukobu, građanskom ratu, koji bi mogao da pocepa svetski tenis

Jasno je da se sprema zemljotres u “belom sportu”, ako se uskoro nešto ne promeni. Pandemija koronavirusa smanjila je i za više od 40 odsto zarade tenisera. S druge strane Novak Đokoivć pokušava da pomogne slabije rangiranim igračima, ali njegovo Udruženje profesionalnih tenisera (PTPA) dočekali su na “nož”, te ga svi gledaju kao neprijatelja.

ATP je prošle godine promenio pravila kako igrači koji su članovi PTPA ne bi mogli da postanu i članovi Saveta igrača, to se jasno odnosilo na Novaka Đokovića, jer su ga igrači javno podržali i tražili da se vrati u ATP.

Verovatno će mnogo toga biti rešeno od 11. aprila kada počinje turnir u Monte Karlu, igrači će verovatno tada javno želeti da se oglase i najave promene.

Vasek Pospišil je napravio skandal u Majamiju, kada je namerno gubio poene, pretio i da će tužiti ATP. Tada je otkrio da su PTPA i ATP imali sastanak iza zatvorenih vrata.

– Andrea Gaudenzi je vikao na mene na sastanku igrača jer sam pokušao da ujedninim igrače i to dobrih sat i po – rekao je Pospišil.

– Ukoliko želite da me izbacite, rado ću tužiti čitavu organizaciju – vikao je na terenu Pospišil.

Novak Đoković se vrlo brzo nakon toga ogčasio i pružio podršku prijatelju. Jasno je poručio ATP da se neće predati bez borbe.

– Zbog svega, trenutno nisam u Majamiju. Međutim, Vasek Pospišil je moj dobar prijatelj i saosećam sa njim svim srcem. Igrači na turu će se složiti da je on jedan od momaka sa najvećim integritetom i čovek koji brine za dobrobit svih drugih tenisera. Nadam se da će igrači shvatiti značaj zajedništva – napisao je tada Đoković.

I Aleksandar Zverev je prestao da ćuti. Opleo je po ATP zbog načina bodovanja, pitao kako je in iza Rodžera Federera koji nije igrao godinu dana. Novaka Đokovića podržali su i Dijego Švarcman i Miloš Raonić, a protiv ATP-a je istupio i Rus Andrej Rubljov.

Pre nekoliko meseci potpredsednik nemačke teniske asocijacije Dirk Hordorf, kritikovao je Rodžera Federera, on smatra da je Švajcarac direktno uticao na to da se održi u vrhu liste najboljih tenisera na svetu.

– Federer je uticao da se promeni model bodovanja kako bi sebe zaštitio. To je neodgovorno i prilično nepošteno – kazao je tada Hordorf i dodao da je Švajcarac, samo zbog “zamrzavanja” bodova i promene sistema usled pandemije, ostao pri vrhu liste.

Nadal i Federer uporno govore da rade sve što je u interesu igrača. ALi, teniserima je očigledno janso da nije tako. Nisu uticali na povećanje zarade u uvodnim kolima Australijan opena, iako je Nadal rekao “da ono što oni rade ne pričaju na sva usta”.

PTPA kao organizacija želi da obuhvati i muški i ženski tenis, a želi da promeni odnos zarada u tenisu jer u ovom momentu igrači uzimaju 50 odsto prihoda, a turnir drugu polovinu. Žele da se izbore za veće nagrade igrača, kako bi igrači koji se ne nalaze u Top 100 mogli da žive isključivo od tenisa, a ne da uporedo rade još neki posao.

Na društvenim mrežama se širi tag “#playersvoice” koji označava one koji se nalaze uz ATP i koji žele da promene nešto i dok su mnogi nezadovoljni Federer poziva na jedinstvo, dok Nadal tvrdi da je ATP već uradio dovoljno. Teniski stručnjaci i analitičari smatraju da će u slučaju da Novak uspe da izgura svoje PTPA biti njegova najveća zaostavština od koje će plodove ubirati teniseri i za 30 godina.

Marka navodi kako PTPA još nije pokazala konkretna rešenja problema, te da je tenis na raskrsnici. Ili će njihova ideja umreti ili će dobiti masovnu podršku koja je potrebna za uspeh.

– Ali, znajući koliko se Novak Đoković bori za ono što želi, saga će se nastaviti – zaključak je Španaca.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …