Home / AKTUELNO / BUŠATLIJA: Etihad će ipak otići, ne može da živi bez srpskih subvencija!

BUŠATLIJA: Etihad će ipak otići, ne može da živi bez srpskih subvencija!

Konsultant za ulaganja Mahmud Bušatlija za N1 kaže da finansijski izveštaj Er Srbije pokazuje da ta avio-kompanija ne može da funkcioniše bez državnih subvencija. Očekuje i da će se Etihad na kraju ipak povući iz Er Srbije i smatra da bi najbolji scenariju bio da kompanija iz UAE svoj udeo proda nekoj ozbiljnoj grupaciji, poput Lufthanze.

Prema objavljenim finansijskim izveštajima, Er Srbija je u 2017. godini ostvarila dobit od 1,9 milijardi dinara ili 16 miliona evra što je ogroman napredak u odnosu na svega 106 miliona dinara dobiti u 2016. godini. Ipak, nacionalni avio prevoznik, u kome Etihad zadržava udeo od 49 odsto, dobila je subvencije vredne 20 miliona evra, što je više od ostvarenog profita.

Konsultant za ulaganja Mahmud Bušatlija izjavio je u Danu uživo TV N1 da je od samog početka bilo jasno da Er Srbija ne može da funkcioniše bez subvencija države.

Iako je Etihad nedavno potvrdio da zadržava 49 udela u vlasništvu Er Srbije, Bušatlija očekuje da će se kompanija iz UAE potpuno povući, barem iz upravljanja srpskom nacionalnom avio-kompanijom.

“Bilo bi naivno od Etihada da unapred kažu da se povlače iz te pozicije gde imaju akcije (Er Srbije), jer bi one odmah postale bezvredne”, ističe Bušatlija i podseća da je Etihad javno iskazivao podršku svojoj kompaniji Er Berlin, samo dva dana pre njenog bankrotstva.

Gost Dana uživo objašnjava da postoje dva moguća scenarija. Naime, ukoliko se Etihad povuče na način koji bi onemogućio dalje funkcionisanje Er Srbije, i zadrži sve ono što im je prenoto – poput depozita za kupovinu novih Erbasovih aviona, srpska avio-kompanija bi, kako kaže, bila u velikom problemu.

Postoji, međutim, i optimističniji scenario, ukazuje Bušatlija i objašnjava da je reč o mogućnosti da Etihad svoj udeo u Er Srbiji proda nekoj “ozbiljnijoj” kompaniji, poput nemačke Lufthanze.

“To onda ne bi značilo ništa strašno. Onaj koji bi kupio Er Srbiju, gledao bi da zaštiti svoje interese i da preduzeće najbolje funkcioniše”, naveo je Bušatlija i ocenio da ponašanje Etihada možda upravo ukazuje na to – da porukom da ostaju u Er Srbiji žele da pokažu da je kompanija stabilna, iskoriste državne subvencije, a potom svoj udeo prodaju nekom drugom.

Bušatlija smatra da bi i kompanija poput Lufthanze, koja već godinama pokazuje interesovanje za region Zapadnog Balkana, postavila nove osnove poslovanja u Er Srbiji jer mu je utisak da se Etihad prethodnih godina više bavio finansijskim menadžmentom nego vazduhoplovstvom.

“Dolazak neke ozbiljne grupacije, poput Lufthanizne, znači da bi uz dobru reorganizaciju Er Srbija mogla da preživi. Normalno uz pomoć države, jer će taj prelazak aerodroma na ‘Vansi’ biti traumatičan za Er Srbiju”, ističe gost Dana uživo.

Komentarišući podatak iz izveštaja da je Er Srbija od Republike dobila 12 miliona evra “u cilju podsticaja i razvoja turizma i opšte povezanosti Srbije u skladu sa Strategijom razvoja turizma“, Bušatlija je rekao da avio-kompanije ne mogu da povećaju obim turizma, niti je Srbija značajna turistička destinacija u svetu.

(N1)

Check Also

SRBIJA ODOBRAVA VAKCINACIJU DECE OD 12 DO 15 GODINA? U TOKU JE RIGOROZNA PROVERA! EVO ŠTA SLEDI!

Za nekoliko dana se može očekivati odobrenje Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) za …