Home / AKTUELNO / Čak 800 puta JAČA od marihuane, a nije zabranjena: Ima li u Bosni SIROTINJSKE DROGE?

Čak 800 puta JAČA od marihuane, a nije zabranjena: Ima li u Bosni SIROTINJSKE DROGE?

Nove sintetičke droge koje su mnogo jače i toksičnije od onih „tradicionalnih“ već neko vreme haraju regionom i uzimaju svoj danak.
narkomani- droga

Međutim, kako Faktor saznaje, u BiH, ove vrste droga zasad još nisu toliko popularne.

Kako je potvrđeno u Federalnoj upravi policije, iako konstatno rade na suzbijanju narko-tržišta u BiH, policijske agencije još nisu pronašle niti zaplenile sintetičke kanabinoide u policijskim akcijama, barem kada je u pitanju Federacija BiH.

S druge strane u Srbiji je nedavno zaplenjena upravo ova nova droga, sintetički kanabionoid naziva 5F-MDMB-PINACA koji je čak 800 puta jači od obične marihuane i izaziva strašne posledice po zdravlje ljudi. Javlja se u obliku smole, belog praha, kristala, ulja, biljne mešavine.

Iz susedstva je preko Sistema javnog upozoravanja obaveštenje o pojavi nove droge odmah poslana u sve zemlje Evropske unije, te je ona odmah stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih supstanci.

No, to u BiH nije slučaj. Kako je rečeno u Federalnoj upravi policije, ova supstanca nije stavljena na popis opojnih droga, psihotropnih tvari, biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i perkusora.

Dakle, ove droge se legalno mogu prodavati na našim prostorima i nije moguće sankcionisati one koje trguju njome. Upravo zbog toga, ali i činjenica da su ovakve supstance znatno jeftinije i koštaju od 10 do 30 KM, te da se brzo „prilagođavaju“ tržištu upotreba ovih opasnih narkotika mogla bi se munjevitom brzinom proširiti i na području BiH.

Osim toga, nove droge su lake su za krijumčarenje, policija ih teško pronalazi, a stopa smrtnosti koju izaziva njihova upotreba je ogromna.

U BiH dosad nisu zabeleženi teški slučajevi intoksikacije ovim drogama, rečeno je u Zavodu za alkohol i druge toksikomanije KS, ali su u nekoliko navrata primljeni pacijenti koji su imali neke od novih materija u krvi. Međutim, ukoliko se proširi upotreba ove droge koju još zovu i „sirotinjskom“ smrtni ishodi usled predoziranja bi se mogli značajno povećati. Naime, ove droge izazivaju tešku ovisnost zbog svog produženog dejstva.

Konzumiranje ove nove vrste narkotika nedavno je dovelo do tragičnog kraja petnaestogodišnjaka u Zagrebu, koji je preminuo nakon što je uzeo drogu pod nazivom “galaksi”.

U Srbiji je jedno vreme izuzetno bio popularan biljni tamjan zbog čije upotrebe je na desetke osoba hospitalizovano.

I u SAD je prošle godine došlo do masovnog predoziranja korisnika droge K2 u Bruklinu.

Grad je tada podsećao na zombi invaziju a zavisnike o sintetičkim drogama koji su se predozirali policija je nalazila po trotoarima, ulicama i automobilima.

Nakon konzumacije ova vrsta droga značajno oštećuje centralni nervni sistem i izaziva uznemirenost, teskobu, zbunjenost, pospanost, halucinacije, konvulzije, pa čak i komu. Takođe, utiče na rad srca i bubrega ali i dovodi do bolnih mišića. Istovremeno može dovesti i do gubitka vida i govora.

– Nove droge imitiraju učinak postojećih droga ali u pravilu su jače i opasnije jer je nemoguće biti siguran u njihovu hemijsku strukturu pa se tako nikad ne zna koje popratne stvari te droge sadrže i kakav će efekat na kraju imati. Tu ima svakakvog smeća – pojašnjavaju stručnjaci iz FUP za Faktor.

Najpopularnija među sirotinjskim drogama jeste K2, a lekari upozoravaju da izostanak nus-pojava kod jedne osobe ne znači da ih nema jer ove droge deluju u skladu sa genetskim predispozicijama svake osobe pojedinačno.

Nepoznati oblici novih droga

Evropska agencija za narkotike i zavisnost sa sedištem u Lisabonu iznela je prošlog meseca u svom godišnjem izveštaju zastrašujuće podatke prema kojima su novi snažni sintetički opijati, koji imitiraju dejstvo heroina i morfijuma, sve veća zdravstvena pretnja u Evropskoj uniji.

U neuobičajenom izveštaju o narkoticima u Evropi, izneta je zabrinutost zbog porasta smrtnih slučajeva predoziranjem u 2016, trećoj uzastopnoj godini u kojoj se povećao broj umrlih iz tog razloga.

U proseku, agencija je identifikovala više od jedne nove psihoaktivne supstance pristigle na tržište EU svake nedelje u 2016.

Krajem prošle godine agencija je proučavala više od 620 novih psihoaktivnih supstanci koje su se pojavile prethodnih godina. Ono što posebno zabrinjava jeste da pomenute droge dolaze u do sada nepoznatim oblicima, poput kapljica i sprejeva za nos.

Među tim drogama su kanabinoidi, opioidi, benzodiazepini i katinoni, i posebno opasni fentanili koji su 60 puta jači od heroina, a često se s njim i mešaju. Samo neka od uličnih imena za njih glase Apache, China Girl, China White, Dance Fever, Friend, Goodfella, Jackpot, Murder 8, TNT, Tango and Cash…

(Faktor.ba)

Check Also

UBIĆU AKO MI NEKO OTME ZEMLJU: BRANIMIR SE SUPROTSTAVIO VUČIĆU OKO RIO TINTA (VIDEO)

„Ovo je moja dedovina, radio sam, ostario sam i sad to treba da mi otme …