Home / AKTUELNO / Cariniku su prijavili paket vredan 7.000 evra, pa je morao da proveri o čemu je reč: U sledećem trenutku gledao je u zaplenu VEKA!

Cariniku su prijavili paket vredan 7.000 evra, pa je morao da proveri o čemu je reč: U sledećem trenutku gledao je u zaplenu VEKA!

Na graničnom prelazu Preševo carinski službenici su zaplenili veliku količinu lekova za potenciju čija je vrednost veća od milion evra.
Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Foto: Tanjug/Oksana Toskić
Radi se o 1,5 miliona tableta koje su na srpsku granicu došle kamionom aerodromskog prevoznika iz Skoplja 9. maja, saznaje “Blic”.

Lekovi imaju poreklo iz Indije, a u papirima je bila prijavljena vrednost od samo 7.000 evra. Eliksir muškosti trebalo je navodno da bude prevezen do beogradskog aerodroma, jer je dokumentacijom kao primalac naznačena jedna avio-kompanija posredstvom koje je, takođe navodno, ovaj kontingent trebalo da bude upućen u Beč, pa do krajnjeg korisnika, firme iz Banjaluke.

Izvor “Blica” iz carine tvrdi da je upravo ta zaobilazna putanja transporta i izazvala sumnju, pa se pristupilo detaljnoj kontroli.

– Svakom iskusnom cariniku bi maršruta bila sumnjiva. Naime, postoji osnovana sumnja da taj tovar i nije trebalo da stigne u Beč, već je bilo planirano da se na putu ka svom krajnjem odredištu “izgubi” i zapravo završi na srpskom crnom tržištu.

Reč je o do sada nezabeleženoj zapleni lekova za potenciju koji su hit na ilegalnom tržištu i na kojima se enormno zarađuje. U pomenutom kamionu je bilo raznih nepravilnosti, pa je tako za neke lekove utvrđeno da ih ima više nego što je u dokumentaciji prijavljeno, dok je bilo i nekih lekova koji nisu ni bili prijavljeni, a otkriveni su u tovaru – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je u zaplenjenoj pošiljci bilo najviše leka “kamagra 100″.

– To je veoma tražen lek za potenciju. Dokumentacijom je prijavljen na samo 40.000 tabli, a u kamionu je bilo čak šest puta više, odnosno 253.800. Procenjena vrednost sakrivene količine “kamagre” je gotovo 850.000 evra, ali je tržišna mnogo veća i prevazilazi 1,5 miliona.

U tovaru se nalazilo i 1.000 kutija leka “cenforce 200″, koji se takođe koristi za potenciju i koji uopšte nije bio prijavljen.

U kutiji ima 10 tabli od po 10 tableta, a procenjena vrednost je preko 70.000 evra. U tovaru je bio i lek “sildalis”, koji se koristi za erektilnu disfunkciju, koji takođe nije bio prijavljen, a pronađeno je 500 kutija.

U svakoj kutiji nalazi se po 10 tabli od po šest tableta, a vrednost otkrivene količine je procenjena na 60.000 evra. Ovo je jedna od najvećih zaplena, čija tržišna vrednost prelazi dva miliona evra – kaže izvor.

Inače, kada tovar robe uđe u zemlju, on dobija propratnu dokumentaciju na ulaznom graničnom prelazu i vozača upućuju da carinjenje obavi na krajnjem odredištu, u ovom slučaju u Beogradu.

Očigledno je da cilj ovog transporta nije bio da roba ne stigne do svog krajnjeg odredišta. Da se tako desilo, po proceduri carinici bi se uključili u potragu za pošiljkom, za koju bi saznali da do krajnjeg odredišta nije ni stigla i da joj se gubi svaki trag.

Tada bi pokrenuli prekršajni postupak protiv firme koja je navedena u dokumentaciji kao primalac robe, ali naplata uvoznih dažbina ne bi prelazila sumu od 2.000 evra jer u podnetoj dokumentaciji stoji da tovar vredi 7.000 evra.

(Telegraf.rs)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …