Home / AKTUELNO / Đaci iz Srbije napravili izum koji će znatno olakšati lečenje

Đaci iz Srbije napravili izum koji će znatno olakšati lečenje

bolnica-pacijent

Pametna kutija za lekove koja se programira od strane korisnika, tako da ga ona obavesti zvučnim i svetlosnim signalom kada treba da popije lek, kao i SMS poruka koju ova kutija šalje prijatelju pacijenta kao obaveštenje, deo je poslovnih ideja koje su se danas mogle čuti na završnoj konferenciju u okviru projekta „Preduzetnik u srednjoj“ u Privrednoj komori Srbije.

Projekat se realizuje drugu godinu zaredom sa željom da se mladima – srednjoškolcima, približi poslovni svet i da ih podstakne da razvijaju sopstveni biznis, a trenutno je u toku treća, takmičarska faza, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

– Kutija se programira od strane korisnika tako da ga ona obavesti zvučnim signalom kada treba da popije lek, a svetlosnim signalom pokazuje koji lek treba da uzme.

Jedinstvena je na svetu po tome što, ukoliko se desi da pacijent ne uzme lek, kutija će poslati unapred dogovorenoj osobi, prijatelju, obaveštenje da pacijent nije uzeo terapiju – kaže učenik beogradseke Srednje elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ Nikola Opačić.

Treća faza projekta predstavlja završnu konferenciju u PKS gde će stručni žiri ocenjivati kvalitet biznis plana i prezentacije, a oko 25 timova, koji su formirali fiktivne firme, takmiče se za najperspektivniju, najkreativniju i održivu ideju predstavljenu kroz poslovni plan.

Četvrta faza projekta održaće se ponovo u srednjim školama u septembru i oktobru, kažu u PKS, gde će učenici koji su učestvovali u drugoj i trećoj fazi, preneti svoje novo znanje i iskustvo kolegama iz klupa.

– U četvrtoj fazi će svoje novostečeno znanje i iskustvo preneti svojim kolegama u srednjim školama. Ove ideje su veoma inovativne i kreativne i sigurno će neka od ideja i zaživeti u praksi. Iako su to srednjoškolci, veoma su kreativni i inspirativni – rekao je Igor Sužnjević iz Organizacija za promociju potencijala Srbije (PROMOS).

U prvoj fazi projekta koja je realizovana tokom marta, uspešni preduzetnici održali su u beogradskim srednjim školama predavanja o svom putu do uspeha za oko 1.500 učenika.

Drugi deo projekta u vidu radionica održan je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu u aprilu, gde je oko 150 učenika imalo priliku da čuje kako pokrenuti posao, čemu služe poslovni inkubatori, da saznaju više o marketingu, osnovama finansijske analize, strategijskom menadžmentu i izradi biznis plana. Projekat su podržali Ekonomski fakultet u Beogradu, Obrazovni centar “Equilibrio“ i Naučno-tehnološki park Beograd.

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …