Home / AKTUELNO / ČELIČNI PRSTEN SAD – ALARM U MOSKVI: Američki ratni brodovi MENJAJU PLAN…

ČELIČNI PRSTEN SAD – ALARM U MOSKVI: Američki ratni brodovi MENJAJU PLAN…

Američka mornarica navodno razmišlja o tome da zadrži udarnu grupu nosača aviona u Evropi, umesto da je rasporedi na Bliskom istoku, što je potez koji za cilj ima odvraćanje Rusije, kažu izvori Pentagona.

Novi plan operacije, ukoliko bude odobren, omogućiće američkim vojnim sredstvima da izvrše više patrola u strateškim oblastima van Rusije, kao što su Baltičko i Crno more, piše Presstv.

Prekidajući tradiciju, američka mornarica razmišlja o proširenju misije udarne grupe nosača Truman u Sredozemnom moru, otakazujući dugi deo svoje turneje u regionu Persijskog zaliva, izvestile su Defense News tokom vikenda, navodeći tri neimenovana vojna izvora.

Brod je napustio svoju bazu u Virdžiniji prošle nedelje u okviru redovnog raspoređivanja u Evropi sa šestom flotom američke mornarice, čije je sedište u Napulju u Italiji.

Jedan od zvaničnika odbrane je istakao da je taj potez “u procesu rasprave,“ ali zvaničnici tek treba da donesu odluku.

Zadržavanje ratnih brodova u Evropi znači da će preskočiti put kroz Suecki kanal i na teritoriju američke centralne komande, što je značajno odstupanje od rutinskih misija koje su brodovi američke mornarice sprovodili tokom proteklih godina kako bi izvršili misije u cilju podrške američkim vojnim operacijama na Bliskom istoku.

Ako se odobri, novi operativni plan bi omogućio američkim vojnim sredstvima da izvrše više patrola u strateškim oblastima blizu Rusije, kao što su Baltičko i Crno more, rekao je Džeri Hendriks, penzionisani kapetan mornarice i analitičar Centra za novu američku bezbednost.

Prema ovom izveštaju, taj potez bi bio odgovor na aktivnosti Rusije u regionu i u skladu je sa strategijom nacionalne odbrane predsednika Donalda Trampa, koja poziva vojsku da bude manje operativno predvidljiva.

U decembru 2017. godine, Tramp je predstavio novu strategiju nacionalne bezbednosti “Amerika na prvom mestu“ koja je imenovala Kinu i Rusiju kao “konkurenciju,“ tvrdeći da su ove dve zemlje pokušale da “izazovu američku moć, uticaj i interese.“

U svojoj strategiji nacionalne odbrane, Pentagon navodi da je to podstaknuto konkurencijom velike moći, a ne terorizmom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je kritikovao Trampovu strategiju nacionalne bezbednosti kao “ofanzivnu“ i “agresivnu,“ dodajući da će Moskva uzeti u obzir ovaj stav.

Webtribune.rs

Check Also

NOVINAR ZATRESAO CELU DRŽAVU TEKSTOM: MRZIMO NOVAKA JER NIJE KUKAVICA KAO MI AUSTRALIJANCI!

Tekst kolumniste portala “Spektator”, Džejmsa Mekfirsona izazvao je ogromne potrese u Australiji! Zašto je tako, …