Home / AKTUELNO / „CENA GORIVA IDE I DO 200 DINARA, DOVEŠĆE DO EKONOMSKOG KRAHA PRIVREDE“ (VIDEO)

„CENA GORIVA IDE I DO 200 DINARA, DOVEŠĆE DO EKONOMSKOG KRAHA PRIVREDE“ (VIDEO)

Dok vlast nemilice daje subvencije stranim investitorima, paralelno uništava domaću privredu i svako domaćinstvo. Svi energenti su poskupeli što utiče na inflaciju i opšti rast cena. Kada poskupi gorivo raste i cena transporta, a potom i robe koja se prevozi.

Na kraju sve to plaćaju osiromašeni građani. Novo poskupljenje goriva i procena da će cena u toku godine ići i do 200 dinara dovešće do potpunog ekonomskog kraha naše privrede, ističe Boško Obradović, lider Dveri.

Cene srpskog goriva među najvećim su u regionu, ali ne zbog cene goriva, već zbog nameta države. Naše akcize na gorivo su neopravdano najveće su u Evropi.

Cene evrodizela idu i do 185,9 dinara, a kreću se od 180,9 do 181,4 dinara. Benzin evropremijum BMB 95 košta od 171,4 do 171,9 dinara, a autogas od 93,4 do 102,9 dinara. Evrodizel je za pet meseci, od 30. avgusta do 31. januara, poskupeo za 16,95 dinara. To znači da sve vozače pun rezervoar košta 850 dinara više.

Zakonom o energetici predviđa se da Vlada propisuje način utvrđivanja maloprodajnih cena. U Zakonu o akcizama propisano je da Vlada može da usklađuje, odnosno da smanji akcizu i da je vrati kad poremećaj prođe. Države iz regiona već snažno reaguju i kontrolnim merama štite svoju privredu. Upravo zbog niskih akciza i poreza, cene naftnih derivata u susednoj Bosni i Hercegovini jeftiniji su u poređenju sa Srbijom.

Naime, evrodizel je jeftiniji za 31 cent, dok su cene BMB 98 i BMB 95 niže za 25, odnosno 22 centa. Jasno je da naprednjačka Vlada nema nameru da zaštiti srpsku privredu i reaguje propisanim mehanizmom, već uvek i svuda štiti samo strane kompanije i uvoznički lobi. Vreme je da se mnogo više ceni, štiti i podržava domaći ekonomski interes, posebno u vremenu negativnih posledica pandemije na domaću privredu.

Ovakvo povećanje cena goriva, bez ikakvog popusta na ovo osnovno sredstvo za rad u okviru poljoprivredne proiozvodnje, posebno pogađa poljoprivrednike, a uz podatak o poskupljenju cene đubriva za 300%, to je katastrofa za srpskog seljaka. Time postaje neizvesno da li će Srbija uz ovakvu vlast moći da proizvede dovoljno hrane za sopstvene potrebe. Ili je nekome cilj da uvozimo sve ono što inače sami možemo da proizvedemo.

Bez jake domaće privrede i subvencija domaćoj privredi i poljoprivredi nema ni oporavka Srbije. Ukoliko SNS kupljene diplome i plagirani doktorati ostanu da kroje politiku i svakodnevni život građana Srbije, prete nam gladne godine.

Srpski pokret Dveri, Patriotski blok i ja lično kao predsednički kandidat, upravo zbog toga ima jedan glavni prioritet, a to je pokretanje svih mehanizama koji će pomoći i zaštititi domaću privredu.

Zbog nestručnosti SNS kadrova i nemara prema privredi i građanima važno je da se 3. aprila masovno izađe na birališta i smeni vlast koja očigledno radi protiv svojih građana, a u korist stranih interesa.

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …