Home / AKTUELNO / Centar za demografska istraživanja: Azilanti se neće planski naseljavati u pustim, već u najrazvijenijim krajevima Srbije!

Centar za demografska istraživanja: Azilanti se neće planski naseljavati u pustim, već u najrazvijenijim krajevima Srbije!

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da migrantima treba ponuditi da se trajno nasele u opštinama koje nisu dovoljno naseljene.

500-3

Mnogi su se složili sa idejom Brankice Janković, a ima i onih koji smatraju da je tu ideju teško realizovati.

Ivan Marinković iz Centra za demografska istraživanja kaže da je sasvim nerealno očekivati tako nešto, i demantovao je da je beogradskim medijima ranije dao izjavu u kojoj navodno kaže da će azilanti biti naseljavani po nerazvijenim krajevima Srbije.

– Nerealno je očekivati da se može bilo kakvom državnom politikom naseliti stanovništvo na neko područje, a pogotovo kada su u pitanju migranti. Sa demografske pozicije, zbog nedovoljnog građenja izarzito nepovoljne starosne strukture poželjno je podmlađivati stanovništvo kako bi se održala i unapredila privreda u nekom trenutku – objašnjava Marinković.

On ističe da se posebno misli na penzioni sistem koji je zasnovan na solidarnosti između generacija.

– Očekujem da će u narednom periodu i Srbija biti ne samo tranzitna zemlja za migrante, već i mesto gde će se nastaniti, ali to svakako neće biti u nenaseljenim područjima, već u onim najrazvijenijim – zakljućuje Ivan Marinković.

(J. T., Telegraf)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …