Home / AKTUELNO / CEO ZAPAD ŠOKIRAN! FRANSOA OLAND ne može da veruje šta mu je sve Tramp rekao!

CEO ZAPAD ŠOKIRAN! FRANSOA OLAND ne može da veruje šta mu je sve Tramp rekao!

501

Zvaničnici američkog Stejt Departmenta sve više su zabrinuti zbog načina na koji predsednik Donald Tramp pristupa spoljnoj politici, javlja ugledni Politico.

Lider SAD-a u svojim telefonskim razgovorima sa stranim državnicima često skreće s dogovorenih tema i raspravlja o tome kako druge države iskorišćavaju SAD, tvrde izvori iz Bele kuće, prenosi „Jutarnji list“.

Kada je pre 10 dana nazvao odlazećeg francuskog predsednika Fransou Olanda, Tramp je razgovor iskoristio da bi održao monolog o svojim fiksacijama, žaleći se kako Kina iskorišćava Ameriku, kao što to, prema njemu, čine i međunarodna tela poput NATO pakta, rekao je jedan zvaničnik Stejt Departmenta.

Vratite nam pare!

U jednom trenutku izjavio je kako Francuzi slobodno mogu i dalje podržavati NATO, ali da SAD „želi svoj novac natrag“, tvrdi izvor, koji je dodao i da se čini kako je Tramp „opsednut novcem“.

– Bio je to težak razgovor, jer on govori kao da se obraća javnosti – rekao je zvaničnik.
– Čelnici država tako ne razgovaraju međusobno. On priča u sloganima i razgovor uopšte nije uređen.

Američki diplomati i političari zabrinuti su zbog načina na koji Tramp vodi diplomatiju. Boje se da će njegov pristup razgovoru s čelnicima drugih država ohrabriti američke neprijatelje i udaljiti saveznike.

A sve je počelo ovako

Prvi znakovi da bi Trampov specifični stil mogao stvoriti probleme pojavili su se nakon razgovora s meksičkim predsednikom Enrikeom Penjom Nietom, a zabrinutost je narasla nakon razgovora s australijskim premijerom Malkomom Turnbulom.

Nietu je Tramp rekao da, ako ne prestane da šalje „loše ljude“ u Ameriku, da će mu poslati vojsku da napravi rea. S Turnbulom se posvađao oko postojećeg dogovora o imigrantima, i optužio ga da želi da u Ameriku pošalje „nove bombaše iz Bostona“.

Tramp je svoje ponašanje odbranio na nacionalnom molitvenom doručku prošle nedelje, gde je okupljenim članovima Kongresa i Senata, te stranim državnicima rekao:
– Kad čujete o teškim telefonskim razgovorima koje vodim, nemojte se brinuti. Jednostavno, ne brinite!

Ali, mnogi su ipak zabrinuti.

Ipak, Tramp je u stanju da ima i pozitivne razgovore s stranim državnicima, ako mu više odgovaraju stavom i karakterom.

A nekad je normalan

Kada je premijer Novog Zelanda Bil Ingliš započeo razgovor s Trampom u nedelju naveče, prvo mu je zahvalio što je pronašao vreme za njega tokom Super Boula, a potom je ćaskao s njim o novozelandskom igraču golfa Bobu Čarlsu. Razgovor je nakon toga bio sasvim ugodan, iako je Ingliš izrazio svoje protivljenje Trampovoj zabrani ulaska muslimanima u SAD.

Razgovor s predsednikom Češke Milošom Zemanom završio je obostranim obožavanjem, jer su im se poklopili i karakteri i politička stajališta.

Desničar Zeman, koji se protivi imigraciji i Iranu, brzo se složio s Trampom oko tih pitanja, a češki izvori tvrde da su se i karakterno slagali.

Tramp je Zemanu rekao „ti si tip po mom ukusu“ i nekoliko ga je puta tokom razgovora pozvao u Belu kuću.

– Očekivali smo da će razgovor dobro proći, ali ostali smo iznenađeni koliko je dobro prošao. Hemija je bila izvrsna – rekao je češki zvaničnik.

Stručnjaci u zapećku

Ali, kada sadržaj poziva procuri u javnost, i ako su bili neugodni, zvaničnici Stejt Departmenta imaju pune ruke posla u popravljanju štete.

Nekada bi takvi razgovori bili temeljno pripremljeni, ali ovih dana više nisu.

– Ono što je najgore s ovom administracijom je što ih nije briga za stručnjake, niti šta smo ovde radili decenijama. Mislim da nam nimalo ne veruju – rekao je jedan zvaničnik Stejt Departmenta.

Trampov državni sekretar Reks Tilerson, bivši direktor ExxonMobila, još uvek nije popunio brojne kadrovske rupe u ministarstvu, ali svoj je prvi dan proveo nazivajući čelnike i ministre spoljnih poslova država najbližih saveznika Amerike i uveravao ih kako je Amerika i dalje uz njih.

Stejt ćuti u strahu

Dok brojni ambasadori i drugi diplomati izbegavaju razgovore s medijima jer nisu dobili nikakve informacije koji su ciljevi spoljne politike pod novom administracijom, Tilerson izmorenim zvaničnicima Stejt Departmenta daje kakvu-takvu nadu da će se uspostaviti red u ministarstvu.

– Stejt Department je na ivici, više nego što je ikad bio, a radio sam ovde više od dve decenije, rekao je jedan zvaničnik. Zaposlenici su čak počeli da komuniciraju potajno među sobom, u strahu da bi ih javne izjave mogle koštati posla.

Navodno je više ljudi htelo da potpiše protestnu notu, koju je na kraju potpisalo više od 1.000 delatnika ministarstva, ali mnogi su se brinuli da bi zbog toga mogli završiti na ulici.

– Nadamo se da će Tilerson pomoći. Ne znamo baš kakav će biti ministar, ali mislim da je svima drago što je ovde – rekao je jedan zvaničnik.

(Jutarnji, Politico)

 

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …