Home / AKTUELNO / CRVENI METEOALARM: Sledi temperaturni rekord u Srbiji, a evo gde se očekuje nevreme i OLUJNI VETAR

CRVENI METEOALARM: Sledi temperaturni rekord u Srbiji, a evo gde se očekuje nevreme i OLUJNI VETAR

munja- grom- oluja- nevreme 4

 

Tropska temperatura do 42 stepena u hladu, ekstremno visok UV indeks zračenja, prognoza je koja nas očekuje danas. Međutim, od sutra već sledi nagli pad temperature za desetak i više stepeni, vremenske nepogode, ali i udari olujnog vetra, pogotovu u delovima zemlje gde će ovih dana biti i najtoplije.

U Srbiji su na snazi narandžasti i crveni meteoalarm, zbog ekstremno visokih temepartura, koje nas očekuju tokom današnjeg i sutrašnjeg dana. Ipak, u subotu, tokom popodneva i večeri dolazi do zahlađenja, koje će na istoku i jugoistoku zemlje, kao i u centralnim krajevima, doneti oluju.

Meteoalarm je izdat zbog visokih temperatura i to se odnosi na jugoistočnu i istočnu Srbiju, gde se očekuje između 38 i 40 stepeni, ali u hladu. I sutra će za ove krajeve biti na snazi, takođe, crveni meteoalarm, jer postoji mogućnost da temperatura dođe i do 42 stepena.

Ima izgleda i da će u nekim gradovima sutra biti oboren junski temperaturni rekord, koji iznosi 40 stepeni Celzijusa – objašnjava Slobodan Sovilj, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Meteorolog objašnjava da, kada je na snazi crveni meteoalarm, vreme se smtra vrlo opasnim, a da su prognozirane vremenske pojave takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu, kao i da su veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Tokom noći (petak na subotu) zahlađenje će prvo stići do Vojvodine uz kišu i pljuskove. Osveženje će se sutra tokom dana proširiti i na centralne krajeve, a kiša se očekuje lokalno.

– Tokom popodneva i večeri u subotu može doći do vremenskih nepogoda uz pojavu grada i olujnog vetra u pojedinim delovima Šumadije, Pomoravlju i jugoistočnoj Srbiji – kaže Sovilj.

Od subote uveče u celoj zemlji će doći do zahlađenja od sedam do 10 stepeni. Iako ide period kada će moći lakše da se diše, jer temperatura neće prelaziti 30 stepeni, samo se u centralnim delovima zemlje očekuje kiša.

– Najintenzivnije padavine očekuju se u planinskim krajevima, na pograničnim delovima ka Crnoj Gori i Bugarskoj, gde će pasti preko 20 litara kiše za tri sata, uz pojavu jake grmljavine – najavljuje Sovilj.

Od ponedeljka biće umereno toplo, sa temperaturama od 25 do 30 stepeni, a onda od četvrtka postoje izgledi da nam opet predstoji nekoliko dana sa ekstremno visokim temperaturama.

UV zračenje ekstremno visoko

S obzirom da nas u neredna dana očekuju visoke temperature i UV zračenje u većini gradova u Srbiji iznosiće 11, što se mstra ekstremno visokim. Zbog toga građani moraju da budu na oprezu, da se zaštite i ne izlažu direktnom suncu.

U Beogradu UV zraćenje će biti vrlo visoko (10), ali će zato u Leskovcu, Nišu, Kruševcu, Sjenici, Vranju biti ekstremno visok (11), dokće najveće UV zračenje biti zabeleženo na Kopaoniku (12).

(Agencije)

Check Also

The Daily Mail: Ono što čeka Britaniju ove zime, nije viđeno decenijama..!

Mnogim porodicama u Velikoj Britaniji biće potrebno mnogo više pomoći u bliskoj budućnosti, nego što …